EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Вълна от подписки за нови референдуми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вълна от подписки за нови референдуми

mail08:28 | 26.06.2016прегледи 1996 коментарикоментари 0


Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над 2 милиона подписа под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС, предаде Франс прес.
"Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста, цитиран от ТАСС. 
Във връзка с масовия наплив на интернет потребители, работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена. По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица.

Почти 160 000 души са се подписали под петиция до кмета на Лондон Садик Хан с искане да се „провъзгласи независимост на британската столица от Великобритания и да се подаде искане за присъединяване към ЕС“. Документът е публикуван на сайта change.org на 24 юни, предаде ТАСС. 
„Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Петицията призовава кмета да обяви Лондон за независим и да подаде молба за членство в ЕС, включително са включване в шенгенската зона“, се казва в текста на обръщението, в което на Хан се предлага да стане „президент“ на „независим Лондон“. Авторите на петицията са си поставили задачата да съберат 200 000 подписа. След това обещават да изпратят документа в кметството на британската столица. 

Шотландското правителство одобри подготовката за повторен референдум за независимост от Великобритания. Това съобщи Никола Стърджън. Шотландия ще започне незабавни консултации с Европейския съюз за защита на своите интереси, каза тя. На провелия се на 23 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели „Брекзит“, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Категорично в подкрепа на напускането гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум за независимост завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания. Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито. 

Събирането на подписи под петиция за организиране на референдум за излизане от ЕС започна във Финландия. Както съобщи телевизия „Юле“, под петицията, изготвена от Себастян Тюнкюнен, лидер на младежката организация на партия „Истински финландци“, са сложили подписите си около 10 000 души. Само в петък, когато бяха обявени резултатите от референдума във Великобритания, под петицията са се подписали 3500 души. „Истински финландци“ е част от управляващата коалиция и е смятана за партия на евроскептиците. Тюнкюнен смята, че е нужен аналогичен на британския референдум, за да може Финландия да „стане свободна“. Според него „ЕС само предизвиква хаос в Европа“. Предложението е референдумът да се проведе през декември 2017 година. За разглеждането на такъв документ от парламента са необходими най-малко 50 000 подписа. Във Финландия имаше аналогична инициатива през 2013 г. Тогава петицията бе подписана от около 30 000 души.

Всеки трети германец се обявява за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС. Според резултатите от проучване на изследователски институт Emnid, публикувано в „Билд ам Зонтаг“, 29% от анкетираните подкрепят тази идея, а 63% са против. По-голямата част от германците (63%) съжалява за резултата от референдума във Великобритания и само 11% оценяват положително резултата от гласуването. Безразлични към решението на британците да напуснат ЕС са 20% от германците. Близо 70% от анкетираните са съгласни, че ЕС следва да бъде реформиран. 

Словашката крайнодясна “Народна партия - Наша Словакия” съобщи, че започва подписка за референдум по въпроса за членството на Словакия в ЕС. “Гражданите на Великобритания решиха да откажат диктата на Брюксел. Крайно време е и Словакия да напусне потъващия европейски “Титаник”, заявиха от партията. Законът в Словакия изисква подписка за референдум да събере най-малко 350 000 подписа, за да се организира такова всенародно допитване в страната с население 5,4 милиона души. Резултатите от референдумите са законово обвързващи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101