EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Възстановяват по-бързо данъци от е-декларации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяват по-бързо данъци от е-декларации

mail12:54 | 28.04.2010прегледи 810 коментарикоментари 0


Инспекторите на НАП ще възстановяват за не повече от две седмици надвнесен данък върху доходите на физическите лица, посочен в декларациите с баркод. Това е два пъти по-бързо от определения в закона едномесечен срок, съобщават от пресцентъра на НАП. Причината е, че декларациите с баркод се сканират вместо да се обработват ръчно. От приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.
От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение – например това за млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка „живот” и други. Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка.
Средно по 415 декларации в минута трябва да бъдат получени в НАП до петък, 30 април сочат прогнозите на приходната агенция. До края на данъчната кампания се очакват още около 300 000 декларации, които все още не са подадени. Данъчните предупреждават, че в следобедните часове на 30 април е възможно да се чака продължително на опашка. Вместо това декларацията може да бъде изпратена по пощата с препоръчано писмо до офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице.
От 1 май 2010 г. започва засичането на доходите на физическите лица със справките, подадени от работодателите в НАП. При тази проверка преди месец се оказа, че 100 000 българи не са подали декларации за доходите през 2008 и 2009 г., но техните работодатели са декларирали, че са им изплатили възнаграждения извън трудовите доходи. Всички тези граждани ще бъдат извикани в офисите на НАП.
Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700, а работното време на консултантите е от 8,30 до 18,30 ч. в делничните дни. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg