EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяват гори около „Златни пясъци” с проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяват гори около „Златни пясъци” с проект

mail12:57 | 03.09.2009прегледи 600 коментарикоментари 0


Горите край природен парк “Златни пясъци”, близо до едноименния курорт, ще бъдат възстановявани с пари по оперативна програма “Околна среда”, съобщи за в. “Позвънете” Юлия Тумбаркова, управител на парка. Природният парк е един от осемте в страната, спечелил подобен проект. Той е на стойност почти 890 000 лв. и е с продължителност 3 години. Партньори по изпълнението му са Регионална дирекция по горите и  варненската екоинспекция.
“Основната цел е опазване, поддържане и възстановяване на биоразнообразието в природния парк”, обясни Тумбаркова. Тя допълни, че дейностите ще съответстват на одобрения план за управление на парка, като  част от националната екологична мрежа Натура 2000 и средище на ценни местообитания и видове.
Експертите ще работят конкретно по четири направления. Първото от тях е ограничаване на силния урбанистичен натиск към парка. Успоредно с това ще се усъвършенства управлението на зоната по Натура 2000 и ще се подпомага цялостното опазване на природните местообитания и видове в парка. Всичко това ще стане чрез организиране на процедури и кампании за опазване целостта на територията на природния парк.
Следващите три години ще бъдат посветени и на намаляване на загубите на биологичното разнообразие в “Златни пясъци”. Това ще се случи с възстановяване на черната елша в лонгозните местности в националния парк. В рамките на проекта е заложено и развитие на информационно-туристическата инфраструктура. “Това ще подобри условията за устойчивото ползване на ресурсите в парка”, посочи Тумбаркова. Не на последно място от дирекцията на “Златни пясъци”ще се грижат и да популяризират значението на биологичното и ландшафното разнообразие. Парковата администрация ще трябва да  повиши и възможностите на обекта за развитие на екотуризъм. Това означава, че ще бъдат създадени нови маршрути и екопътеки, както и нови привлекателни места за туристите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg