EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяването на UK икономика остава крехко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването на UK икономика остава крехко

mail16:22 | 23.02.2010прегледи 527 коментарикоментари 0


Излизането на британската икономика от кризата е сложно, остава крехко и колебливо, заяви днес президентът на Bank of England Марвин Кинг, цитиран от световните
агенции.
Като една от причините Кинг посочи забавянето на процеса на излизане от кризата в страните от еврозоната, които са основният пазар за износа на Великобритания.
Пред представители на комисия на Камарата на общините президентът на Bank of England отбеляза, че обемът на кредитите, предоставяни на британския бизнес, продължава на намалява.
"Големите глобални дисбаланси" както и преди продължават да застрашават световната икономика и Великобритания, допълни Кинг.
Според оповестената по-рано прогноза британската икономика ще се възстанови с по-бавен темп от очакваното. През четвъртото тримесечие на 2009 г. за първи път от началото на рецесията брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,1 на сто. 
Според Кинг обаче икономиката продължава да "се движи близо до дъното".
Рейтинговите агенции ще продължат да бъдат "донякъде несигурни" за състоянието на финансите на Великобритания, но страната не е застрашена от понижаване на кредитния рейтинг, отбеляза Кинг.
На фона на очакванията през 2010 г. британският бюджетен дефицит да достигне рекордно високото равнище от над 12 на сто от БВП опозицията постави въпроса дали има опасност страната да загуби високия си кредитен рейтинг от равнище Ааа и да се изправи пред кредитна криза, подобна на проблемите на Гърция.
"Не вярвам кредитните агенции да преразгледат кредитния рейтинг на Великобритания и ще се изненадам силно, ако това стане", отговори Кинг на въпрос на комисията.
Има разлика между Великобритания и страни като Гърция, подчерта ръководителят на Банк ъв Ингланд. Великобритания, например, има собствена валута, а дълговете й са с по-дълъг падеж, допълни Кинг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg