EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възрастта и стажът за пенсиониране замразени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възрастта и стажът за пенсиониране замразени

mail14:45 | 26.11.2013прегледи 1143 коментарикоментари 0


Парламентът замрази възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013 г. Това решиха депутатите, които приеха окончателно на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.
През 2014 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Ако нямат необходимия стаж или възраст, желаещите ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

От ГЕРБ настояваха да не се спира пенсионната реформа за една година, защото не било ясно какво ще се случи след това. Заедно с възможностите за ранно пенсиониране дупката в държавното обществено осигуряване ще мине 2 млрд. лева, посочи Владислав Николов. По думите му предложенията на управляващите в този бюджет са популистки и имат краткотраен ефект. Светлана Ангелова отбеляза, че замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране ще доведе до по-ниски пенсии, нестабилност и срив в доверието в пенсионната система. Вярно е, че пенсионната система има доста проблеми, не можем да говорим за стабилност, когато 51-2 процента от нея зависи от данъци, а не от осигурителни вноски, каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/. Невярно е, че е започната някаква пенсионна реформа при управлението на ГЕРБ, добави той. Смятате ли, че четири месеца увеличение на осигурителния стаж и възрастта е решение при тези дефицити, попита той. Важно е да имаме една година време, в която да помислим как ще се развива пенсионната система, добави Цонев. Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт по "швейцарското правило" - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, решиха още депутатите. От 24 на 18 календарни месеца се намалява срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство. Това ще увеличи разходите за обезщетенията за майчинство с около 3,5 млн. лева годишно, посочи Георги Гьоков от левицата. По думите му месечното обезщетение ще се увеличи средно с около 12 лева. Владислав Горанов /ГЕРБ/ отбеляза, че по-краткия срок за изчисляване на обезщетението прави по-лесно манипулирането на осигурителния доход на майката. Фондът "Общо заболяване и майчинство" през следващата година е на дефицит от 55 млн.лева, сега се увеличава на 58 млн. лева, посочи Светлана Ангелова. В отговор Георги Гьоков обясни, че в резерва на НОИ има 3 млн.лева и затова не е необходима корекция на приходната част на бюджета. Обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две години през 2014 г. става 340 лева. Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2014 г. ще бъде 7.20 лв. Не беше прието предложението на ГЕРБ дневния минимален размер да е 9 лева.
Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg