EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Възражения на САЩ към СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възражения на САЩ към СТО

mail11:37 | 19.07.2018прегледи 684 коментарикоментари 0


Съединените щати стартираха в понеделник пет отделни спорни възражения в рамките на Световната търговска организация относно ответните митнически тарифи, наложени от Китай, Европейския съюз, Канада, Мексико и Турция вследствие на въведените по-рано тази година американските мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщава Ройтерс.

Ответните тарифи, засягащи сумарно износа на стоки от САЩ за 28,5 млрд. щатски долара, са незаконни по правилата на СТО, посочи в специално изявление американския търговски представител Робърт Лайтизер. "Тези мита изглежда нарушават ангажиментите на всеки член на СТО според Споразумението на Световната търговска организация", посочи той и добави: "Съединените щати ще предприемат всички необходими действия, за да защитят своите интереси и настояваме нашите търговски партньори да работят конструктивно с нас за проблемите, предизвикани от масивния и продължителен свръх капацитет в стоманодобивната и индустрията за производство на алуминий".

От офиса на Лайтизер твърдят, че тарифите, които САЩ наложиха върху вноса на стомана и алуминий, са приемливи съгласно правилата на СТО, тъй като са въведени на основание, че засягат националната сигурност.

Мексико зави, че ще защити въведените контрамита, отбелязвайки, че налагането на тарифи от страна на САЩ е било "неоправдано". "Покупките на произведените в САЩ стомана и алуминий от страна на Мексико не представляват заплаха за американската национална сигурност", се посочва в изявление на мексиканското министерство на икономиката. "Даже напротив, стабилните търговски отношения между Мексико и САЩ създадоха интегриран регионален пазар, където продуктите от стомана и алуминий допринасят за конкурентоспособността на региона в различни стратегически сектори като автомобилната, космическата, електрическата и електронната индустрия", добавиха от министерството.

През миналия месец Робър Лайтизер заяви, че ответните контрамита нямат правно основание, тъй като ЕС и други търговски партньори твърдят погрешно, че тарифите за стомана и алуминий на САЩ са незаконни "предпазни" действия, предназначени да защитят американските производители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg