EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възраждат древен римски сорт грозде в Сицилия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възраждат древен римски сорт грозде в Сицилия

mail19:22 | 04.09.2019прегледи 629 коментарикоментари 0


Древен сорт грозде от римската епоха е сочен като ключов за бъдещото винопроизводство на Сицилия. Сортът с името ночера е бил основен в голямото древноримско имение Marmertinum в Сицилия. Плиний Стари го описва и датира от II в. пр. Хр.

В наши дни ночера, който дава вина с плътен цвят, високи нива на киселинност и силни танини, е засаден отново от сицилианския производител Planeta. Други винари също започват да експериментират. „Смятам, че носера ще бъде много важен сорт за бъдещето на Сицилия, споделя Патричия Тот от Planeta. Той има цвят, структура, подправки, нотки на цитрус, както и соленост“.

На две сицилиански области е официално разрешено да използват ночера във вината си – Фаро и Мамертино ди Милацо, но той може да бъде открит в купажи с други местни сортове като нерело маскалезе, нерело капучо и неро д’авола.

В Planeta са започнали да правят сортови вина от ночера от реколта 2015. „Много малко хора правят сортови вина от носера, но това е наистина вълнуващ сорт“, споделя Патричия Тот. Засега общата площ на масивите с носера е 30 ха. Известно е, че носера е засаден през 16 век в континенталната част на Италия и днес съществува на места в Калабрия./DiVino.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg