EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможно увеличение на пенсиите през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможно увеличение на пенсиите през 2011

mail15:45 | 21.06.2010прегледи 2949 коментарикоментари 0


Пенсиите ще бъдат увеличени категорично през следващата година, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов преди началото на форум за пенсионната реформа, организиран от НОИ и социалното министерство.
Положителните тенденции в икономиката, намаляването на безработицата и повишеният контрол на ГИТ за спазване на трудовото законодателство ще позволят увеличение и на доходите, и на пенсиите през следващата година. Министър Младенов не уточни откога и с колко ще бъде увеличението, като припомни, че тази година увеличаване на пенсиите не е предвидено в актуализацията на бюджета.
Промените в пенсионната реформа ще бъдат приети до края на следващия месец от Министерския съвет, като част от тях ще влязат в сила от първи януари следващата година, други - от първи юли 2011 година, съобщи БТА. Промените, свързани с условията на пенсиониране ще важат от първи юли, защото така според Младенов ще има достатъчно време хората да се подготвят за новите изисквания. Промените, отнасящи се до ограничаване на  ранното пенсиониране, повишаване на контрола върху инвалидните пенсии ще са от първи януари.
Според Младенов, ако не се направи пенсионната реформа, ще бъдат ощетени останалите сектори, като здравеопазване, образование, култура и спорт, тъй като 60 процента от разходите за пенсии идват от държавния бюджет, от данъците. Този процент от данъци догодина може и да е по-голям, ако не се направят реформите, допълни Младенов.
Целта е да се стабилизира пенсионната система, държавата по-малко да участва и по-голямата част от пенсиите да се плащат от осигурителни вноски, а не данъци, както е в цяла Европа, заяви Младенов. Целта е след десет години максимум 65 процента от дохода от пенсия да е от дохода от заплата, допълни той.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg