EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможно ли е петък-неработен ден за фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможно ли е петък-неработен ден за фирми

mail10:30 | 02.03.2010прегледи 1118 коментарикоментари 0


Петъците ще са неработни дни за хората в „Терем Хан Крум”-Търговище през март. Това решение е взето след обсъждане между ръководството и работниците, заяви пред радио „Фокус”-Шумен Витан Вълчев, синдикален лидер от КТ „Подкрепа” в завода. По този начин ще се намали фонд работна заплата и разходите за отопление.

Вълчев обясни, че няма никакви поръчки и състоянието на завода все повече се влошава. Поне засега препоръките на централното управление на Терем ЕАД за оптимизация на персонала в Търговище няма да се вземат под внимание.

След съкращения броят на хората, работещи в завода е намалена до 400 души. Относно преминаването на 4-часов работен ден Вълчев обясни, че синдикатите са твърдо против. При трудов договор на 4 часа при едно съкращение хората няма да получат никакво обезщетение, нито ще могат да отидат за една година на борсата. Вълчев описа съгласието на синдикатите и работниците за неработните петъци като последна отстъпка в името на завода и възможността да се спаси предприятието.


Да се въведе 4-дневна работна седмица предлагат от Икономическия и социален съвет. Според тях това би било добра временна антикризисна мярка. 4-дневна работна седмица има в Малта и в някои сектори на икономиката на Германия на базата на колективен трудов договор. Ако се въведе у нас, трябва да се внесе поправка в Кодекса на труда. Мярката се предприема, когато едно предприятие няма поръчки, но и при условие, че работникът е съгласен да му се намали заплатата. И в момента в страната има фирми, където се работи 4 дни седмично, като официално е преминато да има и 4-часов работен ден.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg