EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Възможно е намаляване на ДДС на 18% през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможно е намаляване на ДДС на 18% през 2010

mail13:01 | 03.09.2009прегледи 650 коментарикоментари 0


Брюксел, Атанас Матев
Дъното на сегашната световна финансова и икономическа  може да бъде достигнато от страната ни тази есен, особено през ноември,  през първите месеци на 2010 г. може да има стабилизиране, а положителни сигнали в българската икономика могат да се очакват през пролетта на следващата година,  заяви министърът на финансите Симеон Дянков.
Той участва за пръв път в среща на финансовите министри от Европейския съюз в рамките на Икономическия и финансов съвет на съюза.
Симеон Дянков отбеляза, че плоският данък в България няма да бъде променян и добави, че ако икономиката ни се развива добре, в бюджета за 2010 г. може да се заложи намаляване на ставката за Данък добавена стойност /ДДС/ от 20 на 18 на сто, а ако положителното развитие продължи, до края на мандата на сегашното  правителство може да има ново намаление с 2 на сто.
По време на криза не трябва да има игра с данъчната политика,  подчерта той и добави, че издиганата от Синята коалиция идея за намаляване на ДДС, особено диференцирано, е лоша идея.
Според него в момента не може да се говори за заем от Международния валутен фонд /МВФ/. Необходим е външен одит за състоянието на българската икономика и финанси. Поканили сме представители на Европейската комисия и на МВФ у нас, за да се запознаят с положението и да видят какво е направено. Засега не водим разговори с МВФ за заем. През следващите месеци трябва да се види накъде върви икономиката ни. Ако има растеж, може и да се мине без заем, изтъкна той.
Министърът на финансите отбеляза също, че банковата система в България е стабилна в условията на сегашната криза и се очаква тя да остане стабилна. Той отдаде това на нейната консервативност.
Министърът отхвърли възможността, споменавана от  различни икономически експерти, българският лев да бъде девалвиран.
Симеон Дянков изтъкна, че е много  важно европейските средства да потекат отново към България, тъй като те са безспорно по-голям ресурс "отколкото ние можем да постигнем чрез бюджетно съкращаване на разходи и увеличаване на приходи".


Тагове: ДДС, намаление
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136