EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможно е България да емитира външен дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможно е България да емитира външен дълг

mail16:55 | 05.08.2009прегледи 794 коментарикоментари 0


photo_big_7563_lПриходната част на бюджета върви към неизпълнение от близо 6 млрд. лева и това означава, че по последни прогнози държавата върви до дефицит от 2.5 млрд. лева. Това каза пред журналисти днес в Министерския съвет вицeпремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Правителството прие постановление за ограничаване на нелихвените разходи с 1.156 млрд. лева.
След съкращаването на разходи в този размер остава още доста работа за постигане на балансиран бюджет, каза Дянков. Остатъкът от дефицита ще се топи чрез увеличение на приходите, добави той. Съкращенията са главно при капиталовите инвестиции, не се намаляват заплати и пенсии, допълни Дянков.
Ще се подобри събираемостта на данъци и на акцизи, каза министърът. България е на второ място по събираемост на ДДС в ЕС и затова ръководството на Националната агенция по приходите ще остане, отбеляза той. В митниците може да се направи много и събирането на акцизи най-вече от горива и алкохол може да се увеличи много - над 1.2 млрд. лева, посочи Дянков. Плащането на акциза от горива е намаляло 2-2.5 пъти и част от този спад се дължи не на икономическата логика заради по-ниските цени, а на контрабанда, смята министърът.
Утре министър Дянков ще бъде в Пловдив за среща със служителите на НАП и на митниците. Начините за повишаване на приходите са ясни, въпросът е колко бързо могат те да се осъществят, каза министърът.
От изборите досега политическият и финансовият риск на страната се е понижил с 1.5 процента и, ако България реши да се издава облигации, те може сега да бъдат с лихва около 5.5-6 процента, смята той. Това означава, че външният свят смята, че с новото правителство България е по-малко рискова като инвестиция, коментира Дянков. Намаляването на риска е заради консервативната фискална политика, която ще следваме, допълни той.
Засега не се предвижда емитиране на вътрешен дълг, но е възможно да се емитира външен дълг, без това да е на дневен ред, допълни той. Според него след три-четири месеца ресурсът, който чуждите банките дават на своите клоновете в България, ще бъде по-евтин и съответно лихвите на банките у нас ще спаднат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg