EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможни нива на SOFIX от 902/975 пункта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможни нива на SOFIX от 902/975 пункта

mail15:00 | 08.04.2014прегледи 614 коментарикоментари 0


Продължаващ ръст на SOFIX до нива близки до 60-70% корекция на спада от върха от края на 2007 г. прогнозират експертите на Карол Капитал Мениджмънт в анализ на регионалните капиталови пазари. Вероятността от съществена и продължителна корекция преди индексът да достигне нивата 902/975 е малко вероятна, смятат те. Текущият тренд остава много силен и това предполага както по-нататъшни печалби за българските акции, така и по-голям риск от рязка, но кратковременна корекция - подобна на тази, която видяхме през месец март.
Следващото ниво на SOFIX, на което може да се очаква известна съпротива, според анализа е при 710 пункта - това ниво е 50% корекция на целия спад от върха от края на 2007г. до дъното от началото на 2009г. „Не очаквам това ниво да доведе до съществено и трайно корективно поевтиняване“, коментира Александър Николов, портфейлен мениджър. „От чисто графична гледна точка, между 510 и 975 няма съществени нива на съпротива, тъй като спадът през 2008г. бе на практика вертикален и без реакции нагоре между тези две нива. Това означава, че е малко вероятно да има сериозни продавачи между тези две нива и точно това е и причината текущият възходящ тренд да е изключително силен.“, допълва той.
От началото на годината българският пазар вече е постигнал ръст от 22 % и остава един от най-силно представящите се пазари в световен мащаб. Въпреки това пазарните съотношения, при които се търгува са по-ниски от тези на повечето регионални пазари, се отбелязва в анализа. P/E на SOFIX към момента е 10.8 при средно 12.6 за региона. Също така към момента то е и под средно историческото му от 11.7. Значителното нарастване на обемите на търговия на БФБ в последните 6 месеца също потвърждават новия тренд. Очакванията са ръстът на пазара да бъде подкрепен и с по-добри резултати на компаниите за първото тримесечие на годината, което да даде допълнителен тласък на позитивния тренд.
Евентуална пречка пред развитието на позитивния тренд към момента остават предстоящите избори за Европарламент, които могат отново да доведат до нарушаване на установеното статукво и привидното спокойствие на политическата сцена, смятат анализаторите. Негативен отзвук може да има и евентуално решение по отнемане на лицензите на ЕРП-та покрай нашумелия напоследък скандал с НЕК. Подобно развитие би било сериозен сигнал пред чуждестранните инвеститори и определено ще намали интереса им към инвестиции в страната и на капиталовия пазар. Само поевтиняване на SOFIX под 510 пункта обаче ще развали позитивните очаквания за пазара, се казва в анализа. Такова поевтиняване изглежда малко вероятно на този етап, но ако се случи, то най-вероятно ще сигнализира за доста по-дълбока корекция към 450, а вероятно и по-надолу, е заключението на експертите.


 


Тагове: нива, Софикс
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167