EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Възможна рецисия на имотния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможна рецисия на имотния пазар

mail08:25 | 04.10.2018прегледи 1257 коментарикоментари 0


Леко охлаждане на пазара на жилища в София. За второто и третото тримесечие на 2018 се наблюдава лек спад на сключените сделки спрямо същия период на 2017. На фона на понижението, активността на купувачите се задържа висока. Доказват го значителният брой огледи и запитвания. Не всички клиенти обаче имат реална готовност за покупка. Интересът им се обуславя от желанието да бъдат информирани и ориентирани за случващото се на пазара.

„Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци и трябва да се вземат предвид от всички участници. Единият е отчетеният спад на сделките през второто тримесечие на годината. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Вторият ключов елемент е промяната в поведението на купувачите. Макар да продължават активно огледите и запитванията, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента.“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7.7%  В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям. Най-ясно се отличават Дружба и Овча купел. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

В Овча купел влияние оказва изграждането на метрото. Свързването на квартала с подземния транспорт ще улесни значително придвижването, което е предпоставка за по-голям интерес за покупка. А цените в района все още са далече под средните за София и имотите се позиционират в нисък към среден ценови клас. Освен това кварталът предлага добри възможности за инвестиционна покупка, заради близостта до Нов български университет и търсенето на наеми наоколо.

Промяната в Дружба до определена степен също се обуславя от развитието на транспортната мрежа. Освен с изградената вече метростанция, кварталът привлича купувачи и заради близостта до две от основните офис зони – Бизнес парка и бул. Цариградско шосе.  Развитието на Дружба 2 и реализирането на множество проекти ново строителство позволиха да се промени и самият имидж на района. 

Поскъпването на имотите се проявява и в разпределението на сделките по ценови сегменти. Най-голям е делът на покупките за над 70 000 евро – 62%, както и с най-висок ръст – 12% спрямо същия период на 2017. Продадените жилища на стойност между 30 000 и 50 000 евро и от 50 000 до 70 000 евро намаляват с 3% и 4% и представляват съответно 10% и 24%. Без промяна остават сделките до 30 000 евро – едва 5%.

Въпреки, че се очаква продължаващ спад на сделките и през следващото тримесечие, при правилно ценово позициониране на имотите, покупките ще продължат. „Продавачите трябва да преценяват внимателно офертните цени, защото клиентите по-трудно осъществяват покупки и предвиждат повече време за огледи, за да сключат най-добрата сделка за себе си.“, обяснява Павлов. По отношение на цените, от компанията очакват до края на 2018 г. нивата им да се задържат стабилни. Поскъпване може да има в предпочитаните райони и за определени жилища.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg