EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможен още 5% спад на цените на имотите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен още 5% спад на цените на имотите

mail10:28 | 22.02.2010прегледи 747 коментарикоментари 1


Ралица Русинова

В края на 2009 пазарът на ипотечните кредити постепенно се раздвижи. Една от причините бяха новите цени на имотите – те спаднаха до нива, които върнаха интереса на потребителите в България, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит център. През януари тенденцията продължи.
Финансовите институции оцениха това и първите намаления на лихвите започнаха през септември миналата година. Това, което бе различното за януари е, че той е доста по-активен от всички други първи месеци през предишните години, когато отчитахме активен растеж и пазарът на ипотечното кредитиране се развиваше. Тогава обикновено януари и февруари бяха слаби месеци, тази година това не е така.
Движението, което започна в края на 2009 г., продължи и през януари т.г., когато отбелязахме ръст на усвоените кредити и на запитванията за нови кредити.
Оформи се трайна тенденция на намаление на лихвите по ипотечни кредити. Има финансови институции, които в рамките на четири месеца три пъти коригираха лихвите си в посока надолу. Това намаление като цяло вече надхвърля един процент. Все по-често виждаме лихви, които започват  със 7, нещо което беше изчезнало за дълго време. Лихвите в първата половина на 2009 г. за ипотечните кредити бяха между 8.5 и 10 % , в момента са най-често между 7 и 8.5 % . Това определено връща интереса на хората. Имаме леко повишение и на процента на финансиране –  вече в големите градове се финансира до 80 %  от стойността на имота. 
Смятам, че цените на имотите в голяма степен са стабилизирани. Ако има някакви движения  надолу, то те няма няма да са с повече от 5-6 % , коментира Тошев.
Очакванията ни са, че 2010 г. ще бъде годината на ипотечното кредитиране. Кризата не е отминала, въпреки че се виждат първите положителни сигнали. Хората продължават да са внимателни, отговорни и пресметливи, когато правят такава стъпка. Тези от тях, които имат нужда от жилище, ще могат да го закупят с кредит през 2010 г. на по-добри условия на кредита и на доста по-добра цена. 

 


 
Коментари
 
Горанов - 22-02-2010 г. 11:13:10

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg