EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Възможен е нов скок на лихвите по кредитите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен е нов скок на лихвите по кредитите

mail13:30 | 05.10.2010прегледи 897 коментарикоментари 0


Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск. Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния
съвет на Асоциацията на банките в България.
Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва. Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.
Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата - тоест във времето преди изтеглянето на кредита и така пасивите остават за банката, посочи Ягодин. Той призова към законодателни промени в тази посока. Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита, добави експертът.
Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към  август с 0.8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0.9 на годишна база. Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата, коментира Ягодин. Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.
Ягодин заяви пред форума, че клиентите на банките в България могат да бъдат спокойни, защото капиталовата им адекватност е една от най-високите в Европа - 18 процента. Има достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити, допълни той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg