EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въведени са безконтактните разплащания в метрото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въведени са безконтактните разплащания в метрото

mail16:35 | 01.11.2021прегледи 736 коментарикоментари 0


От днес близо 2 милиона граждани и гости на София ще имат възможността да използват своята карта Visa, издадена от всяка местна или чуждестранна банка или друга финансова институция, за разплащания в подземния градски транспорт. Нововъведението е част от единната система за електронно таксуване, въведена от Visa, ДСК Мобайл, Центъра за градска мобилност и Метрополитен ЕАД. През май 2021 г. този удобен метод беше въведен в надземния транспорт на столицата – автобуси, трамваи и тролеи. Това означава, че вече всички видове публичен транспорт в българската столица са на равнището на водещите европейски градове. Въвеждането на новата услуга ще намали опашките за хартиени билети, дневни или месечни карти, както и нуждата от пари в брой при придвижване в града.

Благодарение на внедряването на безконтактното плащане във всички видове градски транспорт местните жители и гости вече ще могат да пътуват, като просто доближат картата, мобилния си телефон или интелигентния си часовник до валидатора. Безконтактните разплащания в градския транспорт на София ще позволят на потребителите да се таксуват в над 1000 трамваи, тролейбуси и автобуси, както и на 84 входа на метрото в столицата по същия удобен и сигурен начин, по който пазаруват ежедневно с безконтактната си дебитна или кредитна карта. По този начин гражданите и гостите на София ще минават през пропускателните пунктове в метрото като просто доближават безконтактните си карти, без да се притесняват откъде могат да закупят нужния билет. За допълнително улеснение, от 1 септември 2021 г., след третото валидиране на картата на пътника се начислява сумата за една  дневна карта за транспорт, която е 4 лв.

„Публичният транспорт е от изключителна важност при обслужването на голям брой пътници, които разчитат на него да отиват и да се прибират от работа всеки ден. Освен това, той спомага за възстановяването на малкия и средния бизнес, като свързва пътуващите с местните предприемачи и улеснява достъпа им и до необходимите стоки и услуги. С внедряването на безконтактните разплащания в мрежата на градския транспорт в София искаме да направим живота на милиони граждани и гости на столицата по-лесен, по-безопасен и по-сигурен. Качеството на обслужване на пътниците също ще се подобри, тъй като времето за чакане е значително по-малко в сравнение с алтернативата за хартиени билети. Системата за безконтактни разплащания осигурява несравнимо удобство, което не изисква постоянното купуване на хартиени билети и носенето на дребни. Същевременно, всички безконтактни плащания са защитени чрез напреднала технология, което означава, че това е най-сигурният метод на плащане при придвижване от точка А до точка Б“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

„Радвам се, че нашето новаторско решение за плащане с банкова карта вече е напълно внедрено в градския транспорт на София. Вярвам, че възможността жителите и гостите на столицата да платят за своето пътуване безконтактно ще улесни ежедневието им. Сигурен съм, че предоставянето на подобно решение, което вече е познато на българи, посетили Лондон, Ню Йорк, Рим, Берлин или Сингапур, ще осигури на гражданите на София съвременен метод на плащане, който ще подобри преживяването им и ще доближи столичния публичен транспорт до световните лидери в сектора. Още повече, че тази иновация е в синхрон с мисията на ДСК Мобайл и Банка ДСК да предлагаме решения, които модернизират градската среда и допринасят за по-добър живот на жителите на града“, заяви г-н Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

В Европа повече от половината пътници са на мнението, че е неудобно да осигуряват различни билети за отделните видове градски транспорт и чрез въвеждането на незабавно разплащане в трамваите, тролеите, автобусите и метрото в София, Visa подобрява преживяването на милиони пътници, като им спестява време. Придвижването на хората в градовете чрез дигитални разплащания може да помогне и на местния бизнес. Малките бизнеси са опората на местната икономика и понесоха тежки загуби поради пандемията – улесняването на тяхното възстановяване е от изключително значение за процъфтяването им в бъдеще.

С въвеждането на безконтактните разплащания при пътуване, София вече се присъединява групата на глобални мегаполиси като Ню Йорк, Лондон, Сингапур и европейски центрове като Будапеща и Ла Валета, където милиони граждани използват технологиите за плащане на Visa за по-бърз, по-лесен и по-удобен начин на пътуване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg