EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вулканът затвори въздушното пространство на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вулканът затвори въздушното пространство на Европа

mail14:45 | 16.04.2010прегледи 2359 коментарикоментари 1


Над 50 процента от въздушния трафик днес в Европа вероятно ще бъде блокиран днес заради вулканичния облак от Исландия, съобщи Европейската организация за сигурност на въздушното движение - Евроконтрол - в комюнике, цитирано АФП.
Според Евроконтрол днес ще бъдат извършени близо 11 000 полета в европейското въздушно пространство.
При нормалния условия цифрата достига 28 000 полета.
Отменени са повечето полети от и за европейски столици от летището в София, показва информацията в сайта на аерогарата, цитирана от БТА.
Анулирани са полетите от летище София за Дюселдорф, Будапеща, Франкфурт, Лондон, Прага, Кьолн, Париж, Варшава, стана ясно от сайта на летището. Анулирани са пристигащи полети от Париж, Прага, Дюселдорф, Кьолн, Франкфурт, Будапеща, Амстердам. От сутринта има десетки отменени полети заради затворени летища в Северна и Западна Европа заради влошени метеорологични условия.

Анулирани са полетите на авиокомпания "България ер" от Берлин и Варшава за София, на "Бритиш еъруейз" от Лондон за София, на ЛОТ от Варшава за София и на "Ерфранс" от Париж за София.
Анулирани са също полетите на "България ер" от Амстердам и Париж, на "Джърмънуингс" от Кьолн. Отменен е полетът на "Уиз ер" от Дортмунд.
От летището заявиха, че ситуацията е динамична и пътниците трябва да следят информацията за своите полети от сайтовете на авиокомпаниите и летищата.
Неудобствата са причинени от вулканичната дейност в Исландия, в резултат на която е затворено голяма част от въздушното пространство над Западна и Централна Европа.
Заради облака от вулканична пепел от Исландия днес е затворено въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, съобщиха властите на трите балтийски страни.
Подобна е ситуацията и с другите европейски държави.
Германските власти спряха полетите на 11 от общо 16-те международни летища в страната, включително Франкфурт и Дюселдорф, тъй като облакът с вулканична пепел от Исландия се носи над Германия, предаде Асошиейтед прес.
Службата за управление на въздушния трафик в Германия обяви, че въздушното пространство върху значителна част на Северна И Западна Германия днес е затворено.
Трафикът на летищата в Берлин, Хамбург и Кьолн също е спрян.
Всички летища в северната част на Франция, сред които са "Роаси - Шарл де Гол" и "Орли", ще останат затворени до 18:00 часа по Гринуич (21 ч. българско време), но на двете парижки летища все пак ще могат да кацат самолети между 10:00 часа и
14:00 часа по Гринуич (13 - 17 часа бълг. време), съобщиха френските власти, цитирани от АФП.
Чехия затвори в 11 часа българско време въздушното си пространство над северозападната част на страната днес, след като огромния облак от пепел от вулкана изригнал в Исландия наруши сериозно въздушния трафик в целия континент.
Службите за навигационния трафик информираха, че в 10 часа местно време или 11 часа българско е затворено въздушното пространство над североизточната част.
Властите допълниха, че планират да затворят цялото въздушно пространство на Чехия в 13 часа местно време или 14 часа българско време. Не се съобщава кога чешкото въздушно пространство отново ще бъде отворено.
Австрия постепенно ще затвори въздушното си пространство днес следобед заради облака от пепел от изригналия вулкан в Исландия, съобщи австрийският въздушен контрол.
Затварянето на британското въздушно пространство бе продължено до събота поне до 01:00 местно време (00:00 по Гринуич), информираха днес британските служби за въздушен контрол.
Анулирането на полетите във Финландия бе удължено до събота 15:00 часа местно време (12:00 часа по Гринуич) на фона на прогнозите, че облакът от вулканична пепел, дошъл от Исландия, вероятно ще остане над територията на страната "няколко дни", съобщи днес компанията Finavia, която управлява летищата в страната.
Заради изригването на вулкан в Исландия днес от десет часа местно време (11 българско) бе затворено цялото въздушно пространство на Полша, съобщи говорител на полската авиокомпания ЛОТ Яцек Балцер.  Той допълни, че са отменени всички полети до 18 часа местно време (19 часа българско).
Вчера заради облака от пепел, който се носи от Исландия, бе затворено въздушното пространство над северната част на Полша. Метеоролозите се въздържат да правят
по-дългосрочни прогнози, обяснявайки, че положението се променя с всеки изминал час.
Заради проблемите, създадени от вулкана за въздухоплаването в голяма част от Европа, австралийските авиолинии Qantas Airways отмениха полетите си до големите международни летища на Лондон и  Франкфурт.
Полетите си до Европа отмениха и двете японски авиокомпании - JAL и All Nippon Airways.
В същото време някои страни в Северна Европа започнаха да отварят въздушното си пространство. Швеция започна днес сутринта да отваря постепенно въздушното си пространство, което бе затворено заради облаците пепел от изригналия вулкан в
Исландия.
Норвегия днес сутринта поне временно отвори част от въздушното си пространство за полети между някои летища в централната и северната част на страната, информираха норвежките власти, отговарящи за въздушния трафик.
Гражданските въздухоплавателни власти в Ирландия съобщиха днес по обед, че ограниченията за по-голямата част на въздушното пространство на страната са отменени и летищата в Дъблин и Корк отново са отворени, предаде АП.
  

 


 
Коментари
 
Emiliq - 17-04-2010 г. 22:46:09

vqrvam che ste ima posledici,no day boje da ne sa fatalni.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048