EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Вулканът блокира съживяването на въздушния трафик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вулканът блокира съживяването на въздушния трафик

mail11:15 | 27.05.2010прегледи 816 коментарикоментари 0


Международният въздушен трафик на пътници е намалял с 2,4 процента през април заради облака от пепел, идваща от исландския вулкан, обяви днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Франс прес.
През март бе отчетен растеж на показателя.
"Свиването на въздушния трафик прекъсна възстановяването на сектора след финансовата криза", изтъква МАВТ.
Въздушният превоз на товари обаче е пострадал по-малко от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл, отчитайки растеж от 25,2 на сто за април след повишението с 28,1 на сто през предходния месец.
"Облакът от пепел забави световното възстановяване, засягайки превозвачите във всички региони", заяви генералния директор на асоциацията Джовани Бизиняни.
Вчера британската група за икономически изследвания Oxford Economics обяви, че не само световната авиация, но и глобалната икономика като цяло е била
неблагоприятно засегната от проблема с вулканичната пепел от Исландия миналия месец. До 24 май включително проблемът с облака от вулканична пепел е ощетил световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5 милиарда долара.
Заради исландския вулкан, който изригна на 14 април и избълва огромни количества пепел, бяха отменени над 100 000 полета и блокирани повече от 8 милиона пътници, припомня АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg