EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВУЗ в Русия, но къде?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВУЗ в Русия, но къде?

mail06:30 | 23.02.2014прегледи 5638 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
50 български граждани получават възможност за безплатно образование в над 1000 руски университета за 2014/2015 г. Приемът ще бъде подновяван всяка следваща академична година. Предложението е уникално, защото на много места в Русия обучението за чужденци е платено. Правим нещо за България, което не съществуваше през последните повече от 20 години, заявиха представителите на Россотрудничество, където ще се приемат документите на кандидатите.

Кои специалности са най-актуални?

На въпрос на EconomyNews.bg кои са специалностите, които биха предоставили най-големи възможности за развитие, както в България, така и в Русия, представителите на Россотрудничество, отговориха, че на първо място това е нефт и газ. Специалността е много актуална с оглед на "Южен поток", чието изграждане ще създаде цял отрасъл у нас.

Специалност, обречена на развитие, включително и в България, по думите на руските представители, е морското дело, а с такава диплома може да се намери работа навсякъде по света.

IT технологиите и медицината са другите специалности, от които винаги ще има нужда и в двете страни.

Моделът, по който руското висше образование се променя през годините, доста напомня българския, посочиха от руската федерация. В първите години и в Русия са произведени свръхколичества икономисти и юристи, но заплатите в тези сектори падат. За сметка на това в момента има засилено търсене на инженери и на специалисти от IT сектора, като за целта руската държава е отпуснала допълнителни безплатни места по тези специалности.

Въпреки получилия се дисбаланс в икономическите отношения между България и Русия, руските представители дадоха два примера за възможностите за сътрудничество и бизнес между двете страни. Заводът в Шумен, който произвежда части за КАМАЗ, може да получи висококвалифицирани кадри, ако българи завършат Автотранспортния институт в Русия. Наскоро в града била на посещение делегация от Алтай с покана към наши специалисти, които да произвеждат сирене.

ВУЗ в Русия, но къде?

Руската федерация предоставя широк географски спектър за избор на университет – от Прибалтика до Далечния изток. Единственото ограничение е, че кандидатите не могат да избират два ВУЗ-а в един и същи град и имат право да посочат най-много 6 университета.

Изборът на университет до голяма степен се предопределя и от града, в който се намира. Не се нахвърляйте непременно на Москва и Санкт Петербург, посъветваха от Россотрудничество, защото това са едни от най-скъпите градове и съответното издръжката на стуредните там ще е по-голяма. Във Воронеж, например за нормален живот стигат около $200. Не са за пренебрегване възможностите във Владивосток, тъй като там съществува уникален в технологично отношение университет, снабден с най-модерната апаратура. Освен това се предлагат пътувания по обмен в Япония,Китай, Корея, Монголия и др.

 Желаещите могат да кандидатстват за бакалавър, магистратура, аспирантура, докторантура, стаж и допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията). Тъй като се очаква най-голям да е интересът на младежите, завършващи средно образование, най-много са местата за бакалаври– 28. По програмата за прием на български студенти има целеви места за информатика, психология, езикознание, икономика и управление, музика.
20 от местата са оставени за специалност по избор на самите кандидат-студенти. 4 бройки са за магистри, 8 за аспиранти, 3 за стаж в областта на изкуствата и 7 за допълнителна професионална квалификация за вече практикуващи висшисти.

Липсата на владеене на руски език не е пречка, тъй като се предлага и безплатен едногодишен курс по езика, който не влиза в периода на обучение по специалността, която е избрана.

Българите ще получават стипендия през цялото следване, независимо от успеха им. От Россотрудничество подчертаха, че предизборно обещание на президента Владимир Путин е да увеличи в пъти в краткосрочен план размера на стипендиите. Българските студенти ще имат право на общежитие при същите условия като руските си колеги, които се обучават на държавна издръжка. Освен това ще получат възможност да работят в самия ВУЗ, където са приети. Важно е да се подчертае, че някои от висшите училища имат предприятия с внедрени последните иновации, разработени от учените им.

За кандидатите няма ограничения за възраст и пол.

Крайният срок за кандидатстване в руски университет е 1 април 2014 г. Документите се подават в представителството на Россотрудничество в България на ул. „Шипка” 34, отдел „Наука и образование”. Резултатите ще бъдат обявени през юли 2014 г. Подробностите за условията и изискванията към кандидатите са публикувани на страницата на Руския културно-информационен център.

До сега над 50 хиляди са българите руски възпитаници досега.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165