EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В.Търново: Реставрация на Шишмановата баня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В.Търново: Реставрация на Шишмановата баня

mail17:02 | 16.08.2016прегледи 942 коментарикоментари 0


Шишмановата баня във Велико Търново ще бъде реставрирана със 725 000 лева, които Общината спечели по проект, финансиран от Европейското икономическо пространство. Обектът е публична общинска собственост и се намира в квартал „Асенов” и в непосредствена близост до храм „Св. Св. Петър и Павел” и средновековната църква „Св. Иван Рилски”.

Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ предвижда консервация, реставрация и експониране със защитно покритие на Шишмановата баня, която е недвижима културна ценност с национално значение. Срокът за реализация е до 30 април 2017 г.

Аварийните мерки започват с укрепване на основните й зидове от запад. Консервационната намеса се изразява в моделирано надграждане на останалите стени, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина, на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Като основа ще се ползват запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания.

Предвидено е монтирането на ограда между паметника на културата и улицата,  както и изграждане на стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала. Теренът около Шишмановата баня ще бъде облагороден, заложени са и мерки, които да подчертаят уникалността на недвижимата културна ценност. При реализацията на проекта управлението на отпадъците ще е по начин, осигуряващ опазване на околната среда.

С оглед постигане на изискването за подобряване на ситуацията на ромите се предвижда да бъдат включени трайно безработни лица с непрекъсната регистрация в Бюрото по труда. Ревитализацията на обекта се предвижда да бъде постигната чрез организиране на Фестивал на ромската култура и провеждане на „открити“ уроци по история.

Реализирането на проекта, ще доведе както до реставриране на недвижима културна ценност с национално значение, така и до нейното последващо социализиране. Включването на трайно безработни лица, организирането на Фестивал на ромската култура и на открити уроци по история ще бъдат доказателство, че България изпълнява задълженията си като страна по Международния пакт за икономически, социални и културни права, приет от ОС на ООН през 1966 г. и ратифициран от страната ни през 1970 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876