EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втори рунд срещу административната тежест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втори рунд срещу административната тежест

mail09:50 | 16.12.2011прегледи 1984 коментарикоментари 0


По 313 млн. лева годишно ще може да спестява бизнесът от 2014 г. в резултат на ново намаляване на административната тежест, стана ясно по време на форум, организиран от МИЕТ. Това е установено при прегледа на 20 закона, 239 подзаконови нормативни акта към тях и 193 свързани акта от европейското законодателство. Това е вторият етап от работата по намаляване на административната тежест на ведомството. В резултат на първия етап беше приет национален план, според който тежестта трябва да бъде съкратена с 20% до края на следващата година. Предстои планът да бъде допълнен с нови мерки в резултат на изследването, представено на форума.
Нормативите, обект на новото изследване, изискват от бизнеса 918 задължения за информиране, които му струват 2.7 млрд. лева. Установено е, че тези задължения са с най-голяма стойност по четирите закона на данъчното право – ЗДДС – 36% от стойността на всички оценени задължения за информиране, КСО – 22%, ЗКПО – 16%, ДОПК – 10% и други. Това се дължи на факта, че тези задължения за информиране се отнасят до голям брой фирми и са с голяма честота на изпълнение. От друга страна, „най-скъпите“ задължения за информиране касаят Закона за опазване на околната среда – административната тежест за представянето на доклад по ОВОС е оценена на повече от 420 хил. лева, а тази за заявление за издаване на комплексно разрешително – над 200 хил. лева.
В резултат на прегледа са направени общо 302 предложения за намаляване на административната тежест. Най-много – 85 - от предложените мерки са свързани с промени в Закона за управление на отпадъците, следван от Закона за енергетиката – 66 мерки, Закона за чистотата на атмосферния въздух – 27 мерки, Кодекса за социално осигуряване – 22 мерки и други.
Основната част от предложенията за намаляване на административната тежест са свързани с подаване на сведения по електронен път, събиране на данни служебно от администрацията, вместо да бъдат изисквани от бизнеса, премахване на дублиращи се или ненужни задължения за информиране, намаляване на честотата на подаване на информация, опростяване на терминологията и намаляване на сложността на нормативните разпоредби.
Таксите
Друга голяма тема, свързана с по-доброто регулиране, е определянето на размера на таксите, които държавните институции взимат от бизнеса. Държавата не трябва да прави бизнес от това, че обслужва бизнеса, коментира министър Трайков и припомни, че със законова промяна през тази година беше въведен принципът за разходоориентиран размер на административните такси. Методологията за определянето им е готова, надявам се до края на годината съвместно с МФ да я внесем за разглеждане в Министерския съвет, каза министърът.
До момента са проведени две измервания на административните разходи, породени от общо 53 закона, 291 подзаконови акта и 193 свързани акта от европейското право. На база на първото измерване през март 2009 г. бе приета национална цел за намаляване на административната тежест с 20% до края на 2012 г. Приет е План за намаляване на административната тежест, който съдържа 135 мерки. Изпълнението им трябва да осигури намаляване на административната тежест с 20% - или 26 млн. лева годишно, до края на следващата година. Към края на м. септември от този план са изпълнени 89 мерки, а 37 са в процес на изпълнение. Така например подаването по електронен път на годишна данъчна декларация и на годишен отчет за дейността спестява на бизнеса повече от 2.3 млн. лева годишно, над 12 млн. лева годишно се спестяват от премахнатото задължение фирмите, които не са извършвали дейност през годината, да подават годишен отчет за дейността.
Новият преглед ще допълни действащия план с мерки за изпълнение до 2014 година. В момента се работи и по трети етап на измерване на административната тежест от законодателството в областта на вътрешния пазар. Мерките по него ще влязат в нов план за действие за следващ период – след 2014 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg