EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всякакви рискове пред икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всякакви рискове пред икономиката

mail15:40 | 09.04.2012прегледи 524 коментарикоментари 0


Външните рискове пред икономиката се запазват и през 2012 година, но не бива да се пренебрегват и вътрешните източници на риск. В тази среда водещо трябва да е благоразумието в икономическата политик, заедно с активност по отношение на мерките за растеж, е мнението на независимите икономисти от групата Macro Watch. Според някои икономисти рискът от рецесия е много висок със съответните рискове за бюджета, които изискват контрол върху разходите, без това да означава само и единствено рязане на капиталови разходи.
Други все пак очакват известен растеж на икономиката, но потвърждават голямата несигурност в средата, която се отразява и в несигурност на прогнозите. Във всеки случай е нужна благоразумна и насочена към растежа икономическа политика, вкл. що се отнася до дългосрочни фактори като образование, инфраструктура, институции, съдебна система и иновации.
Започналата рецесия в Еврозоната безспорно ще тегли надолу растежа на България и това вече се потвърждава от данните за износа и промишлеността през януари.
Освен това, рисковете от ново изостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни.
Изключително важно е Министерството на финансите да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен сценарий тази година, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури достатъчно отрано ресурса за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита.
Нетната дългова позиция (дълг минус фискални резерви) на правителството продължава да се влошава, което трябва да спре възможно по-скоро, тъй като страната не може да поеме по-високи нива на дългове без да се навреди на стабилността. Големите еднократни плащания по дълга, като плащането през януари 2013 година, са риск и е добре в бъдеще подобни струпвания на плащания да се избягват.

Дългът на държавните компании също е риск, който не бива да се пренебрегва, а трябва да се следи, включително чрез създаване на общ регистър на този дълг. Нуждата от набирането на големи количества нов държавен дълг в момента за пореден път припомня нуждата от мерки поне за балансиране на бюджета. Влошаването на последните индикатори говори за нужда от повече активност към нови източници на растеж като инвестициите. В същото време, бавните и проблемни процедури по несъстоятелност и събиране на вземания трябва да бъдат модернизирани, защото се превръщат във все по-остър проблем за бизнеса.

Macrо Watch е инициатива на Институт “Отворено общество” – София, която започна през 2007г. и чиято цел е периодично да анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.
В Macro Watch участват икономистите:
Георги Ангелов – старши икономист в Институт “Отворено общество”;
Лъчезар Богданов – управляващ съдружник, Industry Watch;
Георги Ганев – програмен директор, Център за либерални стратегии;
Димитър Чобанов – преподавател в УНСС;
Георги Прохаски – председател, Център за икономическо развитие;
Десислава Николова - главен икономист, Институт за пазарна икономика
Модератор - Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт “Отворено общество”
 


Тагове: икономика, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046