EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всяка четвърта фирма ще наема хора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всяка четвърта фирма ще наема хора

mail10:10 | 15.06.2011прегледи 681 коментарикоментари 0


Близо четвърт (24 процента) от работодателите в България планират да увеличат работната си сила през третото тримесечие, докато 10 процента обмислят да я намалят. Това показват резултатите от последното обзорно изследване на Менпауър за заетостта. Според изследването на консулатнтската компания, което включва 752 български работодатели, най-големите възможности за заетост през следващото тримесечие ще бъдат предложени от публичния и социален сектор и сектора на ресторантьорството и хотелиерството. Работодателите от сектор „Производство” и „Финансови и бизнес услуги” също предвиждат стабилен темп на наемане на служители през третото тримесечие.
Според изследването 36 процента от работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и други, планират да наемат служители през следващите три месеца на 2011 г., а само 7 процента планират намаление на работната сила. Така нетният обзор на заетостта в сектора е +29%. Прогнозите на сектора на ресторантьорството и хотелиерството също са обнадеждаващи, като работодателите отчитат нетен обзор на заетостта от +22%.
Търсещите работа в Пловдивския регион ще могат да се възползват най-много от плановете на работодателите за наемане на служители. Близо трима на всеки 10 работодатели планира да увеличи работната си сила през периода юли-септември и тяхната прогноза е представена от стабилните +21 процента.
„Две последователни тримесечия на положителни индикатори за наемане на служители от страна на работодателите от различни сектори, включително строителство и минно дело, предполагат, че може би достигаме повратна точка и изплуваме от една предизвикателна за търсещите работа среда на заетостта”, каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.
„Много държави вече продължиха напред и заявиха официално, че са излезли от кризата”, добави тя.
„Ако България иска да е част от това възстановяване, изключително важно е временната заетост, която осигурява както създаване на нови работни места, така и бизнес растеж, да бъде приета с отворени обятия от бизнеса и правителството. Една добре управлявана, допълнителна и гъвкава работна сила наистина ще бъде безопасен и благоразумен избор за много бизнес организации, докато излизат от тази рецесия.” Прогнозите за наемане на служители остават смесени в региона на Европа, Близкия изток и Африка, като 17 държави от всички 21 страни, включени в изследването, очакват положителни дейности, свързани с наемането на служители. Нетният обзор на заетостта се подобрява в 13 държави в сравнение както с предишните три месеца, така и със същия период през миналата година. Подобно на миналото тримесечие най-силните планове за наемане на служители сред източноевропейските държави са отчетени в Турция, Румъния, България и Полша, а най-слабите – в Испания, Гърция и Италия. Секторът на производството изпъква значително, като резултатите показват, че набира сили в Европа – намеренията за наемане на служители се подобряват в 16 от 20-те държави в сравнение с миналата година.Източник:Expert.bg

 


 


Тагове: фирми, наемане
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165