EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всички търсят бактерията-убиец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички търсят бактерията-убиец

mail21:46 | 04.06.2011прегледи 762 коментарикоментари 0


Здравните власти и медиите продължиха а издирват следите на бактерията Ешерихия коли, убила 19 души, 18 от които в Германия, предаде Франс прес.Германски вестници се превърнаха в същински детективи, но никоя от техните версии не бе потвърдена. Санитарните власти бяха неоткриваеми за коментар, както и в четвъртък, обявен за почивен ден. В петък експерти заявиха, че епидемията се стабилизира, посочва агенцията.
Според всекидневниците бактерията може би е взела и 19-а жертва в Германия, в североизточната провинция Бранденбург около Берлин. Починалият 50-годишен мъж обаче страдал от редица други инфекции и е невъзможно Ешерихия коли да се посочи за виновник с пълна сигурност. Световната здравна организация уточни, че става дума за рядка форма на бактерията - агресивния щам "0104:Н4", известен вече на учените, но неоткриван досега в случаи, свързани с епидемия.
Според СЗО 12 държави са съобщили до момента за заразени с тази бактерия, която причинява кръвоизливи в храносмилателната система, а в най-тежките случаи уврежда и бъбреците. Остава неизвестен носителят на инфекцията, която се развива главно у жени. ДПА цитира експерт от СЗО допуска възможността източникът на бактерията да е говеждо месо.
Първоначално бяха обвинени зеленчуците, но това изглежда все по-малко вероятно. Според Европейската лаборатория за референтни материали в Рим, анализите не показват, че източник на заразата са тъкмо тези продукти. Нейните медици не препоръчват употребата на антибиотици за борба с нея; за момента обаче използваните средства не са успели да ликвидират болестта, отбелязва АФП.
Засега е ясно само, че огнището на епидемията е някъде в Северна Германия, където са регистрирани и повечето смъртни случаи. Това обаче не означава, че бактерията произлиза тъкмо от този район. Учените изследват стотици проби. Речната полиция в региона разпитва съдържатели на ресторанти и търговци на едро.Седмичникът "Фокус" споменава, че е възможно болестта да се е разпространила на празненство в Хамбург, събрало към 1,5 милиона души от 6 до 8 май. Първият случай бил регистриран седмица по-късно тъкмо в този град. Според регионалния в. "Любекер нахрихтен" полицията разследва ресторант в Любек, сред чиято клиентела имало 17 заразени.
"Зюддойче цайтунг" сочи като източник на зараза друг ресторант в същия град, където в средата на май имало синдикален семинар с участието на 34 жени. Осем от тях развили болестта и една починала. В тази атмосфера на несигурност няколко германски вестника, сред които таблоидът "Билд", предположиха, че става дума за умишлено заразяване. Хипотеза, която вътрешното министерство отхвърли чрез същите тези всекидневници.Твърде малка е вероятността за терористичен акт, тъй като причинителят е съвсем неизвестен и абсолютно нов, заявява германски експерт, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Следователно би било необходимо евентуалните агресори да го произведат по изкуствен път, а според мен те още не са стигнали толкова далеч", обяснява медикът.
Германия не предвижда обезщетяване на европейските производители на зеленчуци и конкретно на испанските, засегнати от обвинението, че краставици са причинили за разпространението на смъртоносната бактерия Ешерихия коли.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg