EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Всички болници с пръстов идентификатор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички болници с пръстов идентификатор

mail19:10 | 01.11.2016прегледи 976 коментарикоментари 0


От 1 ноември пръстовият идентификатор става задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения. Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти.

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, и, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата - от друга.

Преди дни пред Дарик заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че няма основания за притеснения по отношение на новия метод на регистрация.

"Няма основание да има някакви притеснения. Всичко е въпрос на организация и на такъв ред, при който да няма забавяне на пациентите. Това, което е ясно казано и се работи по този начин, е задължението на лечебното заведение пациентът да бъде хоспитализиран и да му бъде оказана нужната медицинска помощ, а регистрацията чрез системата за идентификация може да бъде направена в рамките на деня. Не е нужно тя да бъде направена на секундата преди пациентът да бъде хоспитализиран", каза Шарков.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева./Дарик


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg