EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Все повече хора напускат БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все повече хора напускат БГ

mail16:40 | 16.01.2012прегледи 610 коментарикоментари 0


Емиграцията от България ще нараства. Има такава тенденция под натиска на съкращения, ниски доходи - посланието на хората за емиграция остава високо, твърди доц. Веселин Минчев, заместник-директор на Института за икономически изследвания на БАН, информира агенция „Фокус”.
По думите му – последното изследване в страната от 2011 г., показва, че на преден план излизат не южноевропейските дестинации както беше досега, а по-скоро страни като Германия и Великобритания.
Наличието на повече наши сънародници в страни като Испания и Италия, която наскоро отвори пазара си за българи, се обяснява с това, че средиземноморският регион е много близък по манталитет до нас.
Например в Испания румънците са първа нация сред чужденците, те са вече над 1 млн. души, докато ние сме не повече от 200 000. Те имаха и по-друг тип политика, освен това южноевропейските страни са и бивши страни на емигранти. Има някакво разбиране и даже солидарност с емигранти, каза той.
Интересът към Германия и Великобритания вероятно се дължи на схващането, че в кризата те са по-стабилни, по-леко преодоляват проблемите. Основно млади хора изявяват желание да емигрират.
Губим и част от ромското население. „Колеги, които работят с роми и ромска емиграция, казват, че някои от ромските общности, които се прехранват със занаяти, традиционно вече са извън България. За така наречените рудари например се говори, че те са в Испания и Италия и че много добре се адаптират, даже, че те емигрират първи от България и българите ги следват. Това е парадокс, който хора от Етнографския институт на БАН наблюдават при тяхната работа”, допълва доц. Минчев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg