EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Все повече електроенергия се търгува на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все повече електроенергия се търгува на борсата

mail18:20 | 21.01.2021прегледи 476 коментарикоментари 0


Над пет пъти повече електрическа енергия е търгувана на пазар „Ден напред“ в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Борсата отбеляза 5-та годишнина от създаването на „Ден напред“ с онлайн церемония,в коятоучастваха Жечо Станков –заместник-министър на енергетиката и Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електро-и топлоенергетика“ в КЕВР.

Своята визия и тенденциите в развитието на енергетиката в Европа представи Юлиян Попов, съветник към Европейската климатична фондация. По време на събитието БНЕБ отличи в четири направления търговски участници с принос за развитието на този пазар: в категорията „Производител“ АЕЦ Козлодуй; в категорията „Търговец“ –Енерго-про Енергийни услуги; в категорията „Консуматор“ –Стомана Индъстри и в категорията „Иноватор“ –Ей И Ес Гео Енерджи.„Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции,свързани с процеса на либерализация и обединение на електроенергийните пазари в Европейския съюз.

Стратегически за нас са пазарните обединения с Гърция и Румъния, които са планирани съответно за април и август. Заеднос ЕСО работим те да се реализират успешно.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ. Голямото значение на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация в България.

От 17 на над 80 е нараснал броятна регистрираните участници на пазара„Ден напред“за изминалите пет години.Постигнатите ценови нива на сегмента са съизмерими с тези в региона и са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния ни пазар. „Ден напред“ се утвърди като най-предпочитан от търговските участници сегменти почти всеки месец отбелязва рекордни търгувани количества енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg