EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Връщаме €222 млн. на ЕК заради „Кремиковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връщаме €222 млн. на ЕК заради „Кремиковци”

mail16:16 | 16.12.2009прегледи 389 коментарикоментари 0


Българският производител на стомана „Кремиковци” не е приложил бизнесплана за преструктуриране, за който Европейската комисия е дала съгласието си през 2006 г. Затова страната ни  вече е започнала да връща помощта от €222 млн. плюс лихвите.
Това стана ясно от изявление на Джонатан Тод, говорител на комисията, цитиран от БТА, който обяснява, че планът е бил създаден въз основа на протокол, който изяснява отношенията на ЕС и България преди приемането й в съюза.
Според Европейската комисия между 1998 и 2005 г. „Кремиковци” е получила € 222 млн. помощ за преструктуриране, но не е успяла да модернизира инфраструктурата си и да намали производствените разходи.
След като комбината банкрутира през лятото на 2008 г., страната ни започва да възстановява отпуснатата помощ плюс лихвите в рамките на продължаващите ликвидационни процедури.
Оказването на държавна помощ на изпаднали в затруднения производители на стомана в Европейския съюз е „напълно забранено”. По време на предприсъединителния процес обаче на страните може да се даде възможност да отпуснат еднократно финансова помощ с оглед да се преструктурира стоманената им индустрия, преди да започне да се прилагат режимът в Европейския съюз по отношение на производителите на стомана. През 2006 г. е взето решение, според което България се ангажира да възстанови, ако се наложи,  оказаната на „Кремиковци” помощ. След като от ЕК стигат до логичния извод, че планът за преструктуриране не е изпълнен, страната ни вече е започнала да връща помощта.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg