EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Времето през ноември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Времето през ноември

mail06:00 | 29.10.2014прегледи 898 коментарикоментари 0


В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. Такава е прогнозата за месец ноември на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), съобщи за Агенция „Фокус” Красимир Стоев, дежурен синоптик.
През периода 6-10-ти ноември динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Времето над страната ще се определя от циклонални вихри и ще се създаде валежна обстановка, но ще се задържи сравнително топло за сезона, въпреки че края на десетдневието температурите слабо ще се понижат.
През първата половина от второто десетдневие валежи не се очакват. След временно понижение, температурите относително ще се повишат. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, а в ранините мъглата ще е често явление. Към 17-18-ти облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, температурите ще се понижат. В края на периода валежи не се очакват. В началото на третото десетдневие температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които Северна България и по високите полета ще преминат в сняг. Временно спиране на превалявания се очаква в средата на десетдневието. През последните дни на месеца температурите още се понижат, отново ще има валежи, в по-голямата част от страната вече от сняг.
Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 4 до 3°.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 70 и 100 л/кв.м.
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 15 и 20°.
Според изготвената климатична справка ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято”. Астрономическа справка за месеца сочи, че в началото на ноември Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 00 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 20 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин. Фазите на Луната през месеца са: 7.11 — пълнолуние, 14.11 — последна четвърт, 22.11 — новолуние , 29.11 – първа четвърт. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg