EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Времето на зеления бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Времето на зеления бизнес

mail16:30 | 19.09.2011прегледи 517 коментарикоментари 0


Коалиция АЕЦ БелеНЕ приветства решението на „Siemens“ за отказ от участие в ядрени проекти, като смята, че за пореден път се потвърждава необходимостта от прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“.
Siemens обявява, че решението им е в отговор на "ясната позиция на германското общество и политика за оттегляне от атомната енергия". Съвместните проекти на „Siemens“ и „Росатом“ в областта на ядрената енергетика се прекратяват, което включва и проекта АЕЦ „Белене“.
Претенцията, че проектът АЕЦ Белене има западни инвеститори остава отново само голи думи. След излизането на RWE от проекта, след отказа на 12 големи европейски банки да финансират проекта и сегашния отказ на „Siemens“ от участие в ядрени проекти, става очевидно, че АЕЦ Белене е полезен и необходим само за развитието на руските енергийни интереси.
От страницата на „Siemens“ става ясно, че компанията се е пренасочила към „разширяване на екологичното си портфолио“, към технологични проекти за намаляване на вредните емисии, към проекти за „ефективно използване на природните ресурси“. От зелени технологии компанията е спечелила през 2010г 28 милиарда евро, като е преизпълнила собствените си планове. И залага на производството на екологични продукти за генериране на приходи.
Изграждането на АЕЦ Белене е рисково, с оглед сеизмичността на района и икономически несъстоятелно, както множество анализи вече показват. Повишаването на енергийната ефективност и инвестициите във възобновяемите енергийни източници са настоящите решения на енергийната криза във връзка с изчерпването на изкопаемите горивата и непрекъснатото повишение на цените им.
Колкото по-скоро България заложи на развитие на зелените технологии и изостави обречените планове за изграждане на нова АЕЦ – толкова по-печелившо ще е това за всички нас.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg