EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Временно бягство от еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Временно бягство от еврото

mail07:10 | 05.04.2013прегледи 469 коментарикоментари 0


Вестник РБК Дейли, Русия
Централните банки на развиващите се страни гледат да се избавят от единната европейска валута. По данни на МВФ през 2012 година те са продали общо 44,8 милиарда евро. Общият обем на еврото във валутните запаси на тези страни е намалял с 6,2% до 24% (676,6 милиарда евро). Това е рекордно ниско ниво след 2009 година.
Продължителната рецесия в еврозоната и бюджетните проблеми на Италия и Испания подкопават вярата на инвеститорите, че в близко бъдеще еврото ще може да се конкурира с долара за правото да се нарича водеща световна валута. При това икономическата ситуация в САЩ в сравнение със Стария свят изглежда значително по-добре.
„Еврото ще бъде втората по значимост международна валута. Не мога да кажа, че има перспективи за това европейската валута да си съперничи с долара”, заяви професорът по икономика от Харвардския университет Джеф Франклин пред британския вестник Financial Times.
Структурата на валутните резерви на Централните банки на развиващите се страни дава представа за това кои валути правителствата смятат за най-устойчиви. Максимален дял на еврото в техните сметки беше отбелязан през 2009 година – 31%. Оттогава постоянно има спад. При това делът на долара се запазва на ниво от 60%. В глобален мащаб валутните резерви в евро са се увеличили с 4,4% до 1,455 трилиона. Ръстът на световните доларови резерви е със 7% до 3, 764 трилиона.
В същото време анализаторите отбелязват, че еврозоната остава силна в икономически план и затова бягството от еврото е само временно явление.

„Процесът на замяна на еврото във валутните резерви на развиващите се страни с активи в швейцарски франкове и британски лири скоро ще достигне своя предел. Първо, пълната замяна на активи в евро е неприемлива от гледна точка на управлението на валутните рискове. Второ, по света няма толкова много алтернативи за подобен обем ликвидност. Накрая, пазарът скоро ще достигне целевия диапазон за дадения период от време и затова избавянето от еврото няма да има икономически смисъл”, посочва заместник-директорът на аналитичния отдел на „Саксо банк Русия” Кирил Самишкин./превод:агенция Фокус


 


Тагове: евро, бягство
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg