EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Вредител унищожава био фермите за годжи бери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вредител унищожава био фермите за годжи бери

mail07:33 | 26.09.2016прегледи 1017 коментарикоментари 0


Производители на годжи бери от Пловдивско унищожават част от насажденията си заради непознат вредител, който атакува растенията. Фермерите изпълняват препоръка на Българската агенция по безопасност на храните, която е установила огнища на заразата още във Видин, Варна, Благоевград и Перник. Производителите ще понесат загуби, защото трябва да подменят всички болни растения, съобщава БНТ 2 Пловдив.

Галообразуващият ериофиден акар е разпространен в Китай, Северна Корея и Тайван, а през 2011 е привнесен и в Европа. Специалистите предполагат, че непознатият вредител е дошъл у нас от вносен посадъчен материал. Паякообразното не уврежда плодовете, а само листата на годжи берито.

д-р Камен Анков – директор на БАБХ-Пловдив: За първи път се установи на територията на страната, засегнати са четири стопанства за производство на годжи бери, взеха се мерки, всички млади неплододаващи растения, бяха унищожени на автоклав, а след приключване на беритбата другите плододаващи също ще бъдат изкоренени.

Собствениците на био-ферма за годжи бери край село Малък чардак забелязват поразените храсти в началото на лятото. Те са сертифицирани биопроизводители и нямат право да пръскат с конвенционални препарати за борба с вредителите. За щастие болестта няма да намали добивите тази година.

Милена Емилова: И миналата, и тази година добивът е между 10 и 20 тона. По принцип като земеделски производители има доста проблеми, предимно – работната ръка и съдействието от страна на бюрокрацията може да бъде по-добро.

Според Милена, ако държавата има целенасочена политика по отношение а био-производството, интерес от земеделските стопани има, а и земята ни е богата и плодородна.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg