EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Военни учения в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Военни учения в Черно море

mail13:43 | 11.07.2016прегледи 1013 коментарикоментари 0


Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“ , което ще се проведе от 8 до 17 юли. В него ще участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

От страна на българските Военноморски сили в „Бриз 2016“ ще вземат участие над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили, военнослужещи от Сухопътните войски и самолет от патрулната авиация на САЩ.

Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза. Двадесетото издание на „Бриз“ ще допринесе за подобряване на сътрудничеството в многонационална среда с 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.

В рамките на учението ще се извърши сертификация на кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Верни“, съгласно методиката за оценка на НАТО MAREVAL.

„Бриз 2016“ се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България, като Щабът за контрол на учението е разположен в Пункт за базиране Бургас.

Три румънски бойни кораба участват в многонационалните учения на НАТО и на страните от „Партньорство за мир“ „Бриз-16“, които започнаха в териториалните води на България и в международните води на Черно море, предаде ТАСС, позовавайки се на румънски медии.

Румънската фрегата „Регина Мариа“ е излязла в неделя от пристанището в Констанца, поемайки към района на ученията, които ще преминат от 11 до 17 юли. Също така в учението ще участват минният заградител „Александру Ахенте“, и ракетоносецът „Лщунул“.

„Румънските кораби влизат в състава на силите, предоставени на разположение на НАТО. По време на ученията румънските военни моряци ще отработват взаимодействие с екипажите на аналогичните военни структури на партньорите“, пише в официално заявление на щаба на ВМС на Румъния.

/Снимка: Министерство на отбраната


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg