EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водородът като чист източник на енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водородът като чист източник на енергия

mail08:05 | 01.12.2022прегледи 714 коментарикоментари 0


Чистата енергия - стълб на климатично неутрална Европа

За да съумее Европейският съюз да намали нетните си емисии до нула и да допринесе за по-чиста планета, ще е нужна цялостна промяна на енергийния микс в Европа. Съгласно Европейския зелен пакт преходът ще трябва да бъде комбиниран с осигуряването на чиста, достъпна и сигурна енергия за предприятията и потребителите.

Енергетиката е проблемна сфера за Европа. През 2018 г. производството и потреблението на енергия отговаряше за 75% от емисиите на парникови газове в ЕС. Около 58% от потреблението на енергия зависеше от внос, най-вече на петрол и природен газ.

Европейската комисия предложи през юли 2020 г. стратегия за използването на водорода за постигането на климатично неутрална Европа. Целта е да се засили производството на водород от чисти източници и той да се утвърди като ключов елемент в енергийната система до 2050 г.

Прочетете повече за мерките на ЕС за стимулиране на добиването на енергия от възобновяеми източници.

Водородът като възобновяем източник на енергия

Съществуват различни начини на добиване на водород, които водят до емитирането на различно количество парникови газове. Чистият водород, наричан още възобновяем или „зелен“ водород, се произвежда чрез електролиза - провеждане на електрически ток във вода. Електричеството, което се използва, следва да бъде от възобновяеми източници. При този процес не се емитират парникови газове.

Европейският парламент настоява за класифицирането на начините на добиване на водорода, за да е ясно дали той е произведен с чисти технологии или не.

В доклад, който бе одобрен на пленарната сесия през май 2021 г., депутатите заявяват, че само водородът, произведен от възобновяеми източници, може да допринесе за постигането на климатична неутралност в дългосрочен план.

За момента водородът има малко значение за общия енергиен микс. Предизвикателствата са свързани с намаляване на разходите за производство, увеличаване на мащаба на производството, развитие на нужната инфраструктура и гарантиране на безопасността на използване.

От друга страна, водородът може да улесни развитието на транспортен сектор, отопление и индустриално производство без емисии, както и дългосрочно съхраняване на енергия.

Затова депутатите призовават Европейската комисия и страните в ЕС да предложат стимули за производството и потреблението на водород от възобновяеми източници.

Какви са ползите от водорода

Водородът отговаря за около 2% от енергийното потребление в ЕС, като той се използва главно в промишлени процеси, както и като гориво за космически ракети. Около 95% се произвежда от изкопаеми горива.

Учените заявяват, че до 2050 г. водородът може да бъде източник на една пета от потребяваната енергия в ЕС, включително 20-50% от енергията за транспорта и 5-20% в промишлеността.

Ако икономиката премине към използването на водород от възобновяеми източници вместо изкопаеми горива, това ще намали значително човешкото въздействие върху климата.

Водородът може да бъде добър източник на гориво, защото:
 

  • използването му не причинява емисии на парникови газове - водата е единственият страничен продукт в процеса;
  • водородът може да се използва за производство на други газове и на течни горива;
  • съществуващата инфраструктура за превоз и съхраняване на природен газ може да се пригоди за водорода;
  • енергийната плътност на водорода е висока и той може да се използва за превози на тежки товари на далечни разстояния.

Какво предлага Европейският парламент

Депутатите се обявяват за създаване на европейски пазар на водорода и развитие на инфраструктурата, включително анализ на възможностите за използване на газопроводи за пренос и съхраняване на водород.

В същото време те смятат, че трябва да се изведе от употреба водородът, произвеждан от изкопаеми горива. Вносният водород трябва да отговаря на същите изисквания както и произведения в ЕС водород, за да се избегне рискът от преместване на бизнеса извън ЕС.

Водородът като алтернативно гориво

Европейската комисия представи през 2022 г. стратегията REPowerEU за осигуряването на достъпна и устойчива енергия в Европа. Планът е свързан със стремежа на ЕС да намали зависимостта си от руски изкопаеми горива и да насърчи зеления преход.

REPowerEU предвижда увеличаване на производството на водород на 20 мегатона годишно до 2030 г. в сравнение с 10 мегатона годишно, които бяха заложени в стратегията за водорода до 2020 г.

Като част от законодателния пакет „Подготвени за цел 55“, насочен към намаляване на емисиите на парникови газове, депутатите одобриха през октомври 2022 г. позицията си по проектоправила за развитие на инфраструктурата за алтернативни горива, сред които са електричество и водород.

През 2021 г. в ЕС е имало само 136 станции за зареждане с водород, а Парламентът настоява до 2028 г. да има по една такава станция на всеки 100 км по основните пътища в ЕС.

Научете как ЕС иска да увеличи използването на алтернативни горива за превозните средства.
 

Прочетете още по теми, свързани с добиването на енергия от възобновяеми източници:
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg