EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водните съоръжения в музея "Етър" са реставрирани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водните съоръжения в музея "Етър" са реставрирани

mail14:10 | 11.12.2023прегледи 543 коментарикоментари 0


Всички водни съоръжения в музея на открито "Етър" са реставрирани и консервирани. Възстановяването беше извършено през последните две години по проекта "РЕМО "Етър" - музей за креативен културен туризъм". Това съобщават на сайта си от Община Габрово. 

"Единствената в България колекция от действащи съоръжения, задвижвани с вода, се намира в етнографския комплекс край Габрово. Те са десет на брой и нямат аналог в другите европейски музеи, тъй като функционират както в миналото, а работните им части са оригинални. Това са воденични камъни, мелнични механизми, тепавичарски чукове, чаркове за плетене на гайтан и други", посочи Миглена Въгленова, главен експерт "Публичност и визуализация" в Община Габрово. 

Изпълнението на тази дейност от проекта бе поверено на консорциум "ЕКСА Строй" ДЗЗД, а в реконструкцията са вложени близо 880 000 лева. При подмяната на механизмите и водоподаващите улеи е използван автентичен материал, спазвайки традиционната технология.

Според потомствения воденичар от Калофер Александър Цветков, участвал в пускането на двете воденици (караджейка и долапкиня), ремонтът е бил наложителен заради износването от дългогодишната експлоатация, а след него съоръженията са запазили автентичността си, допълват от администрацията. 

Разположението на водните съоръжения е обусловено от съществуващата през 70-те години на 19 век оригинална вадищна система и заварените на терен воденица караджейка, тепавица и валявица (18 - 19 век). Изграждането на другите обекти започва през пролетта на 1963 г. и завършва година по-късно, когато е открит музеят.

Оформена на две нива, вадата дава възможност едно и също количество вода да задвижи две групи съоръжения. Освен заварените са направени възстановки или са пренесени, съществували в Габровско през ХVIII и XIX век.

На първото ниво са механично точило за ножарски изделия, тепавица, воденица караджейка, струг за гаванки и танури, валявица. На второто ниво са гайтанджийница, воденица долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница (дъскорезница) и втора валявица, съобщават от местната администрация.

Колекцията от водни съоръжения в музей "Етър" представя майсторството на балканджията да впрегне силата на водата и неговата находчивост в създаването на различни приспособления, които спестяват труд, облекчават работния процес, увеличават производството и подобряват качеството на изделията, информира още Въгленова.

Близо 10,5 млн. лева са вложени за обновяване и създаване на съвременни условия в обектите на музейния комплекс "Етър". Включен е цялостен ремонт на хотел "Странноприемница", където ще се помещава администрацията, изграден е нов детски център, мобилна сцена, водните съоръжения се реставрирани.

Къщата "Кръстник-Колчов хан" е преустроена в многофункционална сграда, възстановени са грънчарските пещи и оранжерията, училището в кв. „Етъра“ е реконструирано и ще бъде база за обучения по реставрация и консервация.

Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление. За улеснение на трудноподвижните посетители са закупени микробус и електрическа количка, посочват в допълнение от Община Габрово.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg