EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водещи теми & заглавия в пресата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водещи теми & заглавия в пресата

mail09:40 | 05.05.2015прегледи 1645 коментарикоментари 0


Стандарт цитира доклад на Световната банка, в който е констатирано, че здравето ни е най-скъпо в Европейския съюз. Експертите настояват броят на болниците у нас да бъде намален. Медицински сестри казват пред "Стандарт", че колкото и да се увеличи у нас заплатата им, тя пак ще остане ниска на фона на предлаганите им в Германия пет хиляди лева заплата. Болнични директори алармират, че ще се затварят цели отделения, защото медсестрите напускат страната.

Според 24 часа, за първите два месеца на годината, износът е отчел ръст от осем процента. Отрицателното салдо се е свило до близо един милиард лева. Вестникът цитира Националния статистически институт. "24 часа" информира и за намеренията на правителството догодина да бъде направен стрес тест на банките ни.

"Българските работодатели плащат най-малко за труд", пише Дума. Страната ни е на последно място в Европейския съюз с 3 евро и 20 евроцента заплащане за един час труд, първенецът в тази класация, Дания, е с 42 евро на час. Данните са на германско статистическо бюро.

"Поевтиняването на таксиметровите услуги в София се отлага", съобщава Преса. Причината е обективна, когато се отстранят техническите проблеми с настройката на апаратите за отчитане на сумата, намалените тарифи ще влязат в сила.

Според Телеграф, сто хиляди българи са слели почивните 1 и 6 май. По данни на туристическия бранш, десетки хиляди българи са сменили Гърция със Сърбия. 100 лева ще струва трапезата за Гергьовден за четиричленно семейство, пише още изданието. Монитор алармира, че българското агнешко месо е изчезнало от пазара преди Гергьовден.

Телеграф помества интервю с началника на Сухопътните войски, генерал-майор Андрей Боцев, който заявява, че на армията ни са необходими три хиляди майори и полковници, но няма пари за заплати.

Икономистът Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, се възмущава в интервю за вестник Труд "Не може вчера да няма дюни, а днес да има". "Ако аз съм собственик, ще поискам международна експертиза", добавя той по повод скандала със застроените дюни по южното ни Черноморие и подчертава, че купувачите на имоти там трябва да бъдат равностойно обезщетени.
"Държавата спира безразборния прием във висшите училища", съобщава на първа страница вестник Сега, но допълва, че се отваря широко вратата за изцяло платеното висше образование. Засега това са само идеи, които Министерството на образованието предлага за широко обществено обсъждане. По този повод, Боян Захариев от "Отворено общество" коментира за "Сега", че само в по-неразвити икономики се залага във висока степен на дипломата.

С още едно предложение на управляващите на първа страница излиза днес друг вестник, Труд, Управителят на Здравната каса, д-р Глинка Комитов, предлага районните каси да правят внезапни проверки в болниците с цел пресичане на нарушения.

"Хванаха грък с марихуана за пет милиона лева", съобщава на първа страница Новинар. Той е заловен от митничарите ни на пункт Кулата.

Капитал дейли съобщава за японски инвеститор, който изгражда трети свой завод у нас. Според японската фирма, заводът, който ще струва 30 милиона евро, ще бъде в централната част на страна.

"Софиянци си искат Паметника на Съветската армия", пише на първа страница вестник Земя. Това е съобщил Любомир Коларов, докато е представял инициативите на общественици за отбелязване на 70 години от победата над фашизма.

"Лидери от цяла Азия се събират на парада в Москва", пише Преса и добавя информация за това къде ще бъдат на 9 май българските политици, които отново са разделени в позициите си./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg