EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водафон огриничава дейностите на "e&"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водафон огриничава дейностите на "e&"

mail13:51 | 29.01.2024прегледи 2078 коментарикоментари 0


Делът на "Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани" (Emirates Telecommunication Group Company, позната като "e&") в британската телекомуникационна корпорация "Водафон" (Vodafone) представлява риск за националната сигурност на Великобритания по отношение на държавните договори и киберсигурността. Това посочва в свое изявление британското правителството, като добавя, че е наредило на "Водафон" да предприеме стъпки за управление на риска, предаде Ройтерс.

Базираният в Обединените арабски емирства телеком "Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани" държи 14,6-процентов дял във "Водафон", с който е най-големият акционер в британското дружество.

Правителството на Великобритания заяви още, че "Водафон" трябва да създаде комитет по национална сигурност, който да наблюдава чувствителни теми, които може да окажат влияние върху националната сигурност на страната.

Също така "Даунинг стрийт 10" съобщи, че ограничава функциите, които представител на "Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани" може да поеме в борда на "Водафон", без да посочи повече подробности.

Страховете, че чуждестранно влияние може да проникне в ключови британски бизнеси, накараха правителството да засили контрола върху корпоративните трансакции, включително върху държавни дружества и компании от авторитарни страни.

Миналото лято чешката инвестиционна и финансова група "Пи Пи Еф груп" (PPF Group) и "Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани" подписаха споразумение, съгласно което базираният в Обединените арабски емирства телеком ще придобие мажоритарен дял от 50 процента плюс една акция от активите на "Пи Пи Еф Телеком Груп" (PPF Telecom Group) в Унгария, Сърбия, Словакия и България.

"Пи Пи Еф Телеком Груп" е собственик на българския телеком "Йеттел" (Yettel), както и на компанията за телекомуникационно оборудване "Сетин" (CETIN).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg