EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Внасяме природен газ от Кипър?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Внасяме природен газ от Кипър?

mail15:50 | 15.12.2011прегледи 702 коментарикоментари 0


Американска компания проучва потенциала за добив на природен газ от шелфа на Средиземно море, стана ясно по време на срещата в София между министър Трайков и кипърския министър на външните работи Ерато Косаку-Маркули. Все още не е известно точното количество на суровината, но ако се потвърдят предварителните данни за наличие на около 9 трилиона куб. метра в района на блок "Афродита" в Средиземно море, Кипър ще може да изнася синьо гориво, информира министър Косаку-Маркули.
Двамата министри се съгласиха, че евентуален добив на синьо гориво в Кипър ще осигури възможност за диверсификация на доставките с източници не само от Азия, но и от ново европейско находище.
Министър Трайков информира още за ангажимента на България до 2020 г. да постигне 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление. Променихме закона за ВЕИ, за да постигнем баланс между развитието на сектора и постепенното намаляване на цените на оборудването, каза той. По неговите думи в момента у нас се реализират значителен брой проекти с алтернативни източници. Министър Трайков очерта пред своя колега два сценария за развитието на сектора: първият е за драстично намаляване на цената на въглеродните емисии при масово въвеждане на ВЕИ проекти в експлоатация. При това положение въглищните централи ще продължат да работят, както и досега, каза Трайков. По неговите думи не е изключен и обратният сценарий, при който значителното поскъпване на въглеродните емисии ще оскъпи и тока, произвеждан от ТЕЦ. Ето защо България продължава да разчита на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", още повече че централата отговаря на най-високите международни изисквания за сигурност, заяви Трайков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg