EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вместо с левове пазарувайте със злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вместо с левове пазарувайте със злато

mail09:00 | 06.03.2012прегледи 1959 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Още преди 6000 години златото е служило за защита на имущественото състояние. За разлика от печатните пари, благородният метал винаги е бил устойчив във времето. Но представяли ли сте си как биха изглеждали цените на петрола, газта, кафето и хранителните продукти, изчислени в злато? Ако имате излишък от благородния метал, то интерактивният портал pricedingold.com е точно за вас.
Сър Чарлс Волюм, основател на сайта, започнал да изследва паричните системи на десетки островни държави от Океания в началото на 90-те. Това му помогнало да осъзнае значимостта на благородния метал в съвременната икономика и започнал активна инвеститорска дейност в злато. Така през 2007г. пуска в интернет пространството първия по рода си сайт, който следи цените на световните блага, но не в долари или евро, а в злато.
Сайтът е изпълнен с интересни ценови графики и може би е единственото място, където ще видите как цената на газта бележи постоянен срив в последните 7 години:

Цени на газта на дребно, САЩ (в милиграм злато)

Всъщност изражението на световната икономическа криза изглежда доста по-приемливо, когато вместо някоя световна валута се използва цената на златото. Ето например имотната криза в САЩ как изглежда:

 

Индекс на Case-Shiller за цените на имоти, САЩ (в щатски долар и милиграм злато)

 

Какъв е принципът на изчисление?
Създателят на сайта използва един изключително опростен начин, по който определя графично цените на благата през последните 20-25 години. Да предположим, че сте си купили къща за $100 000 на 23 юни 2003г., когато цената на златото е $355/тройунция. Обърната в злато, къщата ви е струвала 100 000 / 355 = 281.68 тройунции злато.
Днес решавате да продадете къщата за $200 000, но цената на златото е $1700/тройунция. Обърната в злато, цената на къщата в момента е $200 000 / 1700 = 117.65 тройунции злато. Въпреки че на хартия вие сте удвоили парите си, то с днешната им стойност може да си купите 58% по-малко злато. Събирайки всички цени на златото за определен период от време, спрямо дадено благо, се получават интересните графики, които са публикувани на сайта.
Златото продължава да бъде предпочитано средство за размяна. В държавите с хиперинфлация например златото е още по-търсено заради устойчивостта си. В Зимбабве например, хората отдавна са прежиляли факта, че с банкнота от 100 трильона зимбабвийски долара, не могат да си позволят кой знае какво. Ето и как изглеждат движенията на основните световни валути спрямо златото от 2006г. насам:

 Цени на щатски и канадски долар, евро и швейцарски франк (в грам злато)


Тагове: злато, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg