EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вместо магистрали, дългове на БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вместо магистрали, дългове на БДЖ

mail14:15 | 04.07.2013прегледи 561 коментарикоментари 0


Общо 192 932 хил. лева са задълженията на БДЖ, натрупани в периода 2009 - 2012 год. Заедно със субсидията отрицателният финансов резултат за периода е половин милиард лева, обяви министър Данаил Папазов днес. Това е определило преориентирането на приоритета на МТИТС от строеж на магистрали към ж. п. транспорт. Освен спиране на приватизацията на БДЖ "Товарни превози" ще се премине към мерки за оздравяване на дружеството основно чрез изчистване на задълженията му. До 15 юли ще бъдат покрити първите 12 млн. лева от този дълг и до 2014 г. - 60 млн. лева, с което той да бъде закрит, посочи министърът.

Един от приоритетите ни е осигуряването на средства за подготовката на жп проектите по ОП „Транспорт“, поради изчерпване на средствата по приоритетна Ос 1 за развитие на железопътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси на програмата. Това заяви още Данаил Папазов.

Сумата от около 90 мил. лева е необходима за изпълнение актуализацията на проекта и подготовка за модернизация на ж.п. участъка Видин–Медковец, проект за модернизация на железопътния участък София–Септември, фаза 2 Рехабилитация ж.п. линия Пловдив – Бургас, модернизация на участъците София – Драгоман, София – Перник –Радомир, развитие на жп възли София, Пловдив и Бургас.

Необходимостта от гарантиране на подготовката на железопътните проекти( е подчертана в писмо от 29 ноември 2012 г. на ЕК, като осигуряването на средства за подготовка ще бъде гаранция за изпълнение на ангажиментите на България по отношение на кохезионната политика в сектор „Железопътен транспорт“. Ненавременното решаване на този въпрос е довело до „блокиране” на изменение (модификация) на текста на Оперативната програма. Министър Папазов информира, че вчера на заседание на Министерския съвет е взето решение да се осигурят средства за тази дейност.

По отношение на приоритетите на новия екип на министерството, Данаил Папазов каза още, че следва да се реши въпроса с финансиране на проекти, които са в процес на изпълнение и не са осигурени достатъчно средства за цялостното им изпълнение. Сред тях са модернизация на ж.п. участъка Първомай – Свиленград – 54 мил. евро, Септември – Пловдив - 30 мил. евро. В близките дни със съдействието на Министерството на финансите предстои да се реши въпроса, като се разработват няколко варианта. С решаването на този проблем, както и с решаването на въпроса за подготовката на бъдещи жп проекти, МТИТС е на мнение, че няма да има пречки за одобрението изменението на ОП „Транспорт” .
 

 


Тагове: магистрали, БДЖ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg