EUR 1.9558
USD 1.6906
CHF 1.8221
GBP 2.3040
CNY 1.8221
you tube
mobile version

Влиянието на Китай в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влиянието на Китай в ЦИЕ

mail07:35 | 14.09.2021прегледи 501 коментарикоментари 0


Китайските финансови потоци в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат отрицателно въздействие върху качеството на управлението и постигането на климатичните цели в тези страни, констатира Центърът за изследване на демокрацията, в последния си доклад на тема „Китайското икономическо влияние в Европа: рискове пред доброто управление и климата“. Центърът представи основните изводи от доклада си на 9 септември 2021 г. по време на международна конференция. В събитието взеха участие политици и експерти от Европейския парламент, НАТО и редици американски и европейски изследователски центрове.

Колкото по-задлъжняла към Китай е дадена държава от региона спрямо своя брутен вътрешен продукт (БВП), толкова по-голяма е вероятността Пекин да използва съществуващите управленски дефицити, за да разшири своето икономическо и политическо влияние.

В първото по рода си цялостно проучване на китайския икономически отпечатък в ЦИЕ, Центърът представя оценка на дела на икономиката, който е пряко или непряко повлиян от китайското присъствие, и анализира неговата корелация с качеството на управлението и климатичните политики. Докладът разкрива и механизмите за завладяване на държавата, чрез които икономическото влияние на Китай се превръща в политически натиск.

Разработеният за целите на анализа сравнителен индекс на китайската икономическа мощ показва, че Пекин е удвоил икономическото си влияние от едва 0,46% от икономиката на региона през 2009 г. до 1,25% през 2019 г. През последното десетилетие Китай е засилил ролята си най-много в Чехия, Унгария, Сърбия и Босна и Херцеговина. Китайските заеми, свързани с проекти в региона, се оценяват средно на 5,6 % от БВП.

От 2009 г. насам в ЦИЕ са влезли китайски капитали на стойност около 14 млрд. долара под формата на субсидии, заеми, сливания, придобивания и концесии. За същия период Китай се е превърнал в най-големия търговски партньор на страните от региона. Китайските инвестиции в ЦИЕ са съсредоточени в няколко ключови отрасъла – транспорт, енергетика, промишленост и телекомуникации. В региона са регистрирани близо 10 000 компании с китайски крайни собственици и проекти за около 50 млрд. щатски долара в процес на изграждане или подготовка.

Заобикалянето на европейските и националните правила в областта на конкуренцията, както и при опазването на околната среда е основният елемент на негативното въздействие на Китай върху управлението на страните от региона. Налице е и положителна корелация между ръста на китайските финансови трансфери към региона и дела на производството на електроенергия от въглища в електроенергийния микс. Китай играе важна роля за запазването, модернизирането и надграждането на въглищните електроцентрали особено в Западните Балкани.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg