EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влизаме в ERM-2 с текущия курс лев-евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влизаме в ERM-2 с текущия курс лев-евро

mail12:11 | 30.01.2020прегледи 1671 коментарикоментари 0


44-ото Народно събрание реши България да не участва в ERM2 при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Проектът на решение е подписан от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Той се случи след консултации на министър Владислав Горанов с парламентарните групи и бе включен като извънредна точка в днешното пленарно заседание.
„За“ проекта на решение гласуваха 140 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 66, с което то бе прието.
Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за 1 евро.
С проекта се посочва още, че България не участва в Механизма на обменните курсове (ERM2) при централен курс между еврото и лева различен от централния курс 1.95583 лв. за 1 евро.
Депутатите отхвърлиха предложението на Александър Сабанов настоящото решение да се променя само с две трети мнозинство. „За“ него гласуваха 45 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 87.
Ще се оттеглим от механизма ERM-2, ако не се договорим да влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи за Еврозоната по-рано тази сутрин.
На въпрос дали предложението на управляващите гарантира, че условието на страната ни, за да влезе в Еврозоната е да запази настоящия курс, Горанов отговори: „Ако прочетете решението, то казва и нещо повече. Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма“, каза още министърът.
По думите му решението, което днес вероятно ще вземе българския парламент, тъй като всички без една партия са го подкрепили, гарантира мандатът на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс. „Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса“, каза Горанов.
Попитан дали, ако другите държави от ЕС поискат курсът на еврото да бъде променен и страната ни не успее да ги убеди, че трябва да бъде запазен, се отказваме от Еврозоната, министърът отговори: „Точно така“.
„За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, каза още Горанов.

Предложеното решение от управляващите дава всички политически гаранции, че курсът на еврото спрямо лева няма да бъде променен. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи за Еврозоната.
„Излизаме от тези разговори с отделните парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде в Еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променено. Решението, което е предложено дава всички политически гаранции, че това няма как да се случ, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори“, каза още Димитър Радев.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg