EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Властта в Украйна се разпадна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Властта в Украйна се разпадна

mail06:45 | 24.02.2014прегледи 2195 коментарикоментари 0


Обновена версия

24 февруари
Украйна отмени планираната емисия на 5-годишни еврооблигации на стойност $2 млрд., които се надяваше Русия да купи и така Киев да избегне фалит.

Украйна ще трябва да поиска кредит от МВФ, ако иска за избегне неминуем дефолт, но ще трябва да извърши структурни реформи. Това заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, който участва в среща на финансовите министри от Г-20 в Сидни, предаде АП. През декември Москва предложи на Киев спасителен пакет от $15 млрд., но досега е отпуснала само $3 млрд. Следващите траншове бяха замразени заради политическата криза в Украйна. Заемът бе обещан на украинския президент Виктор Янукович в замяна на отказа му да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, срещу което споразумение Москва възразяваше,
припомня агенцията.

Русия ще вземе решение за отпускане на извънреден транш от финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено ново правителство, заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински
държавни облигации за $2 млрд. миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет, да разберем политиката на правителството и съответно след това да решим", каза Силуанов.

МВФ е готов да отпусне кредит на Украйна, ако ръководството на страната поиска това, каза управляващият директор на фонда Кристин Лагард, която участва в срещата на финансовите министри от Г-20, предаде ИТАР-ТАСС.

Великобритания, заедно с други западни страни, е готова да финансира пакет с помощи за Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Това е заявил британският министър на финансите Джордж Осбърн, който обаче не е споменал сумата, която страните са готови да отделят.

САЩ се ангажираха пред Украйна, че тя ще получи "силна подкрепа" от Вашингтон при търсена на помощ от МВФ за стабилизиране на икономиката на страната след месеци на парализиращо насилие по улиците, обяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс. Крехкото споразумение, договорено между украинското правителство и опозицията в четвъртък, сложи край на месеци на насилие, отнело живота на 77 души. Споразумението е и възможност за стабилизиране на украинската икономика и възобновяване на преговорите с МВФ, допълни високопоставеният служител на Държавния департамент, пожелал анонимност, уточни Ройтерс.

Руската авиокомпания Аерофлот разреши да се връщат самолетни билети за Киев за периода 22 февруари - 30 март без глоби за нейни полети и полети на нейни дъщерни авиокомпании,
летящи с кода SU, съобщи Транспортната клирингова компания, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Във връзка с масовите безредици в Киев Аерофлот разрешава да се връщат самолетни билети, оформени до 22 февруари 2014 година.
 

Паметникът на съветската армия в центъра на София осъмна рано тази сутрин изрисуван в цветовете на Украйна - жълто и синьо, а надпис на на украински език "Слава на Украйна"./снимката е от интернет.

Събитията в Украйна продължават своето развитие в огромна динамика. Какво се случи до момента?

23-ти февруари

5.00 часа Продължават спекулациите около това къде се намира Виктор Янукович. Охраната на отстранения от Върховната Рада украински президент Виктор Янукович се е опитала да подкупи граничните власти на летището в украинския град Донецк, за да пуснат самолета с Янукович на борда без да бъдат оформени документите на полета, предаде УНИАН, като се позова на информация от Държавната гранична служба на Украйна.
След като граничарите отказали подкупа към самолета са се насочили два бронирани автомобила. Янукович се е качил в единия от тях, след което колите са се насочили в неизвестна посока. Малко преди това се появи информация за среща на Янукович с Юлия Тимошенко.

6.30 часа. Русия заяви, че ще вземе решение за отпускане на финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено правителствоТова каза руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински държавни облигации за 2 милиарда долара миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет, да разберем политиката на правителството и съответно след това да решим", каза Силуанов.

14.30 часа. 'Фракцията на Партията на регионите във Върховната Рада възложи отговорността за кръвопролитията в Украйна на президента Виктор Янукович и неговото най-близко обкръжение, предаде Укринформ.
„Ние преживяваме един от най-трудните и трагични периоди в историята на нашата страна. Украйна беше измамена и ограбена, но дори и това е нищо в сравнение с мъката, пред които са изправени десетки украински семейства, които са загубили любимите си хора от двете страни на конфронтацията. Украйна беше предадена. Цялата отговорност за това лежи върху Янукович и неговото близко обкръжение”, гласи официално изявление на Партията на регионите, чийто член беше Янукович.

14.33 часа Председателят на Върховната рада на Украйна Олександър Турчинов прекъсна работата на парламента за днес и обяви, че тя ще се поднови утре, предаде ИТАР-ТАСС. Турчинов обясни прекъсването с необходимост "да се проведат консултации за съставяне на коалиция, както и да се изработят законопроекти". Той заяви, че Върховната рада ще поднови работа утре в 16 ч. (и българско време) и че час по-рано ще има консултации между ръководителите на парламентарни групи. На днешното заседание на радата Турчинов засегна и темата за икономическото състояние на страната. Той заяви, че ситуацията в икономиката на Украйна е катастрофална и посочи, че в хазната няма "никакви средства".

По-рано днес председател на Върховната рада пое временно пълномощията на президент на Украйна, като това решение на парламента бе прието с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада. Заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински обясни, че това решение е необходимо, защото няма кой да подписва като държавен глава гласуваните в парламента документи. Преди това Турчинов, който е от партия "Баткившчина" на Юлия Тимошенко, каза, че основната задача на депутатите сега е да бъде създадено ново парламентарно мнозинство и правителство на народното доверие. Той възложи на парламентарно представените партии незабавно да започнат консултации за създаването на ново парламентарно мнозинство и правителство, като разпореди това да стане в срок до 25 февруари.

22-ти февруари

9.30 часа. Виктор Янукович е в Харков, където ще подпише приетите вчера от Върховната Рада закони. Това предаде УНН, позовавайки се на съветника на държавния глава Анна Герман.
„Президентът е в Харков на работно посещение, той кацна там вчера. Днес той ще се срещне с избиратели и ще направи телевизионно изявление. Президентът не възнамерява да взема участие в конгреса, който ще се състои в Харков”, каза Герман.
Летището на град Харков обаче опроверга информацията, че президентът Виктор Янукович е пристигнал в града, предаде ИТАР-ТАСС.

На конгреса на Партията на регионите, който почва днес,  може да бъде издигнат кандидат за президент, каза по-рано заместник председателят на парламентарната група на управляващата партия Олег Царев.
Председателят на парламента Владимир Рибак е подал оставка, като в аргументацията е посочил здравословни проблеми.
9.40 часа.Украински протестиращи съобщиха, че са превзели контрола върху сградата на президентската администрация в центъра на Киев, предаде Ройтерс.
„Той не е тук, няма никой от неговите служители или някой, пряко свързан с администрацията”, каза протестният лидер Остап Кривдик пред репортер на агенцията в сградата на президентството.
Той посочи, че протестиращите не са използвали сила, за да влязат в сградата.

11.00 часа Президентът на Украйна Виктор Янукович "се самоострани и напусна столицата", заяви днес от трибуната на Върховната рада лидерът на партия "УДАР" Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "Остана ни само един изход. Трябва да организираме предсрочни президентски избори. Нашата инициатива е да приемем постановление за провеждането на предсрочни президентски избори не по-късно от края на април", посочи Кличко.

14.30 часа В Харков, индустриален град в Източна Украйна, днес започна конгрес на проруски настроените украински региони, предаде Франс прес. Присъстват руски депутати и губернатори, включително председателят на комитета за външна политика на Думата Алексей Пушков. Украинският президент Виктор Янукович, който по думите на своята съветничка се намира в Харков, не участва в конгреса. Целта на форума, в който участват около 4000 делегати, е "да се избегне кръвопролитието в регионите", каза, откривайки заседанието, губернаторът на Харковска област Михайло Добкин. В Туитър Пушков написа: "На конгреса в Харков няма нито грам сепаратизъм. Главният смисъл на изказванията е "Ние нямаме намерение да разделяме страната, ние искаме да я запазим".

16.30 часа. Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е излязла на свобода, предаде Обозреватель.
На 22 февруари Върховната Рада прие постановление за изпълнението на международните задължения на Украйна относно освобождаването на Тимошенко.
На 30 април 2013 година Европейският съд по правата на човека обяви за незаконен ареста на бившия украински премиер.

16.33 часа Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че няма да подаде оставка и ще остане в страната, предаде телевизионният канал ICTV. „Нищо няма да подписвам. Ще остана на територията на страната и ще търся път. Казал съм всичко, ще видя реакциите на международната общност, как ще реагират те. Кожара, който и в момента е министър на външните работи ми докладва вчера, че е говорил с министрите на външните работи на Полша и САЩ. Аз вчера разговарях с Путин. Той е говорил с Обама. Надявам се, че аз тези дни също ще водя преговори”, заяви Янукович.
„Всички решения, които приема в момента Върховната Рада са незаконни, депутатите са малтретирани на изхода на парламента, замерят ги с камъни.Всичко което се случва там е бандитизъм. Няма да подписвам законите, приети във Върховната Рада, няма да подам ставка”, заяви Янукович за телевизионния канал UBR.
„Не възнамерявам да избягам от страната. Получил съм гаранции за сигурността си от международните посредници”, добави украинският президент за телевизионния канал 112UA.

Същевременно CNN съобщи, че резиденцията на Янукович край Киев е празна, правителствената охрана също я няма, само служители на двете сгради са там, както и протестиращи.

17.15 часа. Парламентът на Украйна насрочи избори за президент за 25 май, прадеде РИА Новости.

17.30 часа.Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини украинската опозиция, че не е изпълнила своите задължения по постигнатото вчера споразумение за уреждане на кризата в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на руското външно министерство. Лавров се е обадил днес по телефона на своя френски, германски и полски колега, с чието посредничество бе сключено споразумението, и ги призовал да упражнят своето влияние сред украинската опозиция, за да спрат извършваните от нейни привърженици безчинства. Русия осъжда действията на украинската опозиция след постигането на споразумението, пише в комюникето. Тя предупреди, че националният суверенитет на Украйна е в опасност.

източник:БТА, агенция Фокус, снимка: Facebook
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg