EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влага и студ заплашват пшеницата и кайсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влага и студ заплашват пшеницата и кайсиите

mail08:50 | 08.04.2019прегледи 736 коментарикоментари 0


Около 40 на сто от пшеничените посеви в Добричка област жълтеят и започват да съхнат заради липсата на влага, съобщи професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт. След безснежната зима в региона ученият определя засушаването като екстремално, на каквото не е бил свидетел в трийсетгодишния си земеделски стаж. По думите му през есента и зимата са паднали едва по около 140 литра валежи на квадратен метър при 240-280 литра през същия период на миналата стопанска година. Професор Киряков коментира, че под въпрос е развитието на пшеницата, която е поникнала късно - през януари и февруари. Посевите в тези масиви са слаби и опърлени от слани. Вегетационният връх обаче е запазен и, ако до седмица падне дъжд, пшеницата ще тръгне.

Посевите, които са поникнали още през есента, са свежи, зелени. В добро състояние са и масивите в крайморските общини Шабла, Балчик, Каварна, където също не са паднали стопански значими валежи, но влажността на въздуха е относително висока.

Земеделските стопани в Добричкия регион, които традиционно произвеждат най-много зърно в страната, очакват реколта от 1 300 520 декара. Първото обследване на масивите през март от областна комисия от експерти определи състоянието на 48 на сто от посевите като "средно", 40 на сто като "добро" и 10 на сто като "много добро".

Насаждения от ранни сортове кайсии са засегнати от застудяването и сланите през март, каза председателят на земеделската кооперация "Нива 93" в с. Професор Иширково Величка Славова. Измръзванията при ранните сортове достигат до 90 на сто и не може да се очаква нормална реколта, докато при късните сортове измръзването достига до 40 на сто. Все още не могат да се правят окончателни прогнози, а това ще стане вероятно след седмица, когато опадат измръзналите цветове. Засега от студовете и сланите слабо са засегнати другите овощни видове - череши, праскови и сливи. Но продължават да се регистрират ниски температури и слани. В земеделската кооперация "Нива 93" се отглеждат 1 300 декара кайсии, 110 декара череши, 90 декара праскови и 420 декара сливи.

 

 

 

 

 


Тагове: пшеница, кайсии
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg