EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Висши служители на ООН обвинени в корупция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Висши служители на ООН обвинени в корупция

mail11:04 | 22.10.2015прегледи 1100 коментарикоментари 0


Федерален съд в нюйоркския район Манхатън предяви официални обвинения за участие в корупционни схеми срещу бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, който е и бивш посланик на карибската държава Антигуа и Барбуда в ООН, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Заедно с него обвинения получиха още четирима души. 61-годишният Аш, който председателстваше предишната сесия на Общото събрание на световната организация (2013-2014 г.), бе задържан в дома си в Ню Йорк на 6 октомври. Според документите, предадени от прокуратурата на съда,  дипломатът е обвинен в получаване на над 500 000 долара от китайския строителен предприемач милиардер Нглап Сън, занимаващ се със строителни проекти в Макао. 68-годишният Нглап дал парите на Аш, за да може чрез него да получи подкрепата на ООН за изграждане на център на конференции на ООН в Макао.

Освен това Аш получил още над 800 000 долара от "различни китайски бизнесмени", които той си поделил с влиятелни чиновници в Антигуа и Барбуда, включително и премиера на страната. В края на август дипломатът участвал като председател на ОС на ООН в конференция в Китай, за което, според американските власти, също получил подкуп.

Самият Нглап вече бе обвинен на 6 октомври в даване на подкупи. Очаква се той да получи още две обвинения, включително и за пране на пари, заедно със своя помощник - Джеф Ин, и уволнения неотдавна посланик на Доминиканската република в ООН Франсис Лоренцо, които също са в ареста.

 По данни на американското следствие незаконните операции били осъществявани в продължение на 3 г. - от 2011 до 2014 г.


Тагове: ООН, корупция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg