EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Виното + захар. Позволено официално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виното + захар. Позволено официално

mail06:40 | 13.10.2014прегледи 3097 коментарикоментари 0


Виното ще бъде 60 000 тона по-малко, отколкото през миналата година изчисляват лозари и винари след първоначално отчетени добиви, съобщи fermer.bg. Причината за по-ниските добиви са проливните дъждове.

До този момент са прибрани около 50 хиляди тона грозде и в най-добрия случай до края на кампанията винзаводите ще успеят да осигурят 200 хиляди тона, уточнява Преса. Мнозина фермери в момента бързат да приберат гроздето и няма да го изчакат да узрее, защото се страхуват от още дъждове. Миналата година беше точно обратната на тази - богата и качествена реколта. От 250 хиляди тона избите направиха 175 хил. тона вино.

Но сега проблемът не е само в оскъдната суровина, тя е повредена от болестите и това сваля рандемана. Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино. Въпреки по-малките количества, не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.

Именно поради неблагоприятните климатични условия Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) разреши на избите да повишат естественото алкохолно съдържание на гроздето. Това означава, че във виното ще може да се добавя захар, като според европейските разпоредби е допустимо да се добавят до 1,5 г на литър. ИАЛВ позволява за първи път от пет години насам подобна извънредна технологична манипулация на територията на цялата страна. В Агенцията са постъпили предложения на производители, подкрепени от браншовите организации, за повишаване на захарното съдържание в рамките на количествата, разрешени от еврорегламентите.

Големите изби, които имат собствени лозя берат по-качествено грозде, тъй като при тях е направена правилната растителна защита. Те ще могат и да понесат по-високата себестойност, формирана от по-високите производствени разходи.

Най-голям проблем имат малките производители, които не са подготвени да се справят адекватно с толкова необичайни климатични условия, а освен това купуват препаратите на пазара на дребно, което означава на по-високи цени. Единственият вариант за тях е да започнат да се кооперират. Тогава и препаратите, и машините ще им излизат по-евтини, както и намирането на пазар е по-лесно.

"Дъждовното лято е наложило вместо обичайните 5 до 8 пъти лозята да се пръскат до 12-13 пъти и въпреки това маната е поразила голяма част от насажденията. Това ще повиши разходите на производителите, но виното от реколта 2014 няма да е с по-ниско качество от останалите реколти", заяви още през август изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев пред БТА. В отделните райони на страната картината е различна. „Големите лозаро-винарски компании, които имат затворения цикъл от собствени лозя, за които се грижат изключително добре и постоянно ги пръскат, са със запазена реколта”, отбелязва Коев. Най-потърпевши, според него, ще бъдат лозарите, които не са успели да овладеят битката с болестите. „Те ще оберат много малко грозде тази година и с много компрометирано качество”.

Продължава и тенденцията от последните години „съотношението на новонасадените лози да е преобладаващо в полза на бялото грозде - с около 70 процента. Такава е световната тенденция, такова е търсенето и ние го следваме”, отбелязва Коев.

По отношение на износа на вино, от началото на годината той е по-малък, кръгла нула са продажбите за Украйна, например. Руският пазар едва сега започва да се раздвижва. Слабият туризъм сви вътрешното потребление на виното и на вътрешния пазар.

На въпрос ще се отразили по някакъв начин руското ембарго за продукти от ЕС във винарския сектор, Коев отговаря отрицателно: «Консумацията на вино в Русия е огромно. Количествата, които те произвеждат покриват 10-12 на сто от нуждите на пазара. Затова виното не е сред ембарговите продукти и не фигурира в забранителните списъци”.

 


Тагове: вино, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101