EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вино от Юг или от Север? Българска селекция.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вино от Юг или от Север? Българска селекция.

mail09:55 | 24.12.2013прегледи 2351 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Какво ви хрумва, когато се каже Коледа? Подърци, елха, семейство, трапеза … вино. Да, още много асоциации могат да бъдат изброени, но виното е неизменна важна част от празниците. Дори и за познавачите понякога е трудно да направят избор на бутилка.
Българските изби изживяват възход през последните години, появиха се множество малки, но качествени производители, част от които възродиха българските сортове. Но може би най-хубавото е, че не се страхуват да експериментират.
Къде се прави по-хубаво червено вино в България – на север или на юг?
Върху този въпрос размишлявахме, дегустирайки осем вина по време на третото издание на форума DiVino Taste. Позабравен факт е, че между 50-те и 70-те години на миналия век в Северна България се обособяват най-големите предприятия, където се произвежда по-значителната част от българското вино. През 80-те Стара планина официално е делителната линия между винените райони. След промените Северът губи мощност и инерция, а Югът започва да се развива с по-бързи темпове в новите условия.
Виното, специално подбрано от лекторите на Майсторския клас „Винени посоки:Север и Юг в България” Наталия Гаджева и Станимир Стоянов, доказа, че днес силите са изравнени.

Винени посоки: Север
1. Gamza 2011, Винал Ловеч – специалистите го определиха като проектно вино. Сортът е капризен, а лозята са 10-15-годишни и се намират в с. Рупци. Виното от тази реколта е отлежало 24 месеца в бъчви. Това е нов стил гъмза, виното малко младее, а сортът има потенциал.
2. Salla Cabernet Franc 2011, Сала Естейт – зад това вино се крие френски посадъчен материал, отгледан в с. Блъсково, община Провадия. Виното е леко пикантно и има потенциал да отлежава.
3. Chateau Burgozone Syrah 2011, Шато Бургозоне – лозовият масив от 1000 дка се намира до самата изба край Оряхово и там се отглеждат различни сортове, включително сира. Лозята са засадени през 2005 г., а през 2008 г. е първият добив. Балансирано вино, чийто аромат еволюира, колкото повече флиртува с въздуха.
4. Someno Buket 2011, Боровица – виното е дело на сомелиер №1 за 2011 г. Георги Михов. Сортът е хибрид от 50-те години между мавруд и пино ноар. Самите лозя, от които се прави това вино са над 35-годишни. Село Боровица се намира в община Белоградчик. Особеното за реколта 2011 е, че е лимитирана партида от 300 бутилки, отлежала в български дъбови бъчви.
Изборът на автора от тази селекция е Gamza 2011, Винал Ловеч.

Винени посоки: Юг
1. EM Pinot Noir 2009, Едоардо Миролио – ловозият масив е от 100 дка с пино ноар, които дават първата реколта през 2004 г. Две години по-късно се произвеждат първите лимитирани партиди. Сортът пино ноар е труден за отглеждане и податлив на болести, но лекият ветрец на хълмистия район край с. Еленово, област Сливен, го предпазва от заболявания. Виното отлежава във френски дъбови бъчви.
2. Monogram 2009, Вила Юстина – това вино е купаж от „два диви и чепати български сорта, хванати в български бъчви” (по думите на Наталия Гаджева) – мавруд и рубин. Рубинът е отгледан в лозето в Родопската яка в местността Горката, а маврудът –в с. Марково край Пловдив. Въпреки че е абсолютен експеримент, виното е носител на златни медали от престижни винени конкурси.
3. Butterfly’s Rock 2009, Кастра Рубра/Телиш – купаж от 50% мерло, 25% каберне совиньон, 15% каберне фран и 10% сира, отлежал в 50 хектолитрови нови каци. Това елегантно вино е резултат от лозя, развивали се в условията на мека зима и топли лято и есен, и спонтанна ферментация без селектирани дрожди и без мачкане на гроздето.
4. Solitaire Grands Cepages 2009, Домейн Бойар – Серията Solitaire от избата в с. Кортен се появява за първи път през 2003 г., предизвиквайки истински шок сред сомелиерите и ресторантьорите, и е истинско предизвикателство за енолозите и вино любителите и до днес. Водещият сорт е каберне совиньон (55%), а останалите са мерло (30%), каберне фран (15%).
Изборът на автора от тази селекция е 3 - Butterfly’s Rock 2009, Кастра Рубра/Телиш.


 


Тагове: вино, Коледа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg