EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вино от Виена в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вино от Виена в София

mail17:25 | 07.12.2010прегледи 988 коментарикоментари 0


Виена не само е градът с най-високо качество на живот в световен мащаб (международното проучване Мърсър за 2009), но и единствената европейска столица, която в рамките на града отглежда общо 700 хектара лозя. Те служат не само за производството на вина от висок клас, но изпълняват и важни екологични функции. Докато едни хектар гора произвежда годишно необходимия кислород за 10 души, то един хектар лозе осигурява кислород за 25 души.
Бюрото за връзки на община Виена в София «Компрес» организира на дегустация, на която бяха представени вина от виенската общинска изба «Кобенцл». Чаша шампанско със звучното име «Винер валцер» (виенски валс) настрои дошлите на събитието на виенска вълна. Сред многобройните гости бяха представители на културата, бизнеса и политиката. Те имаха възможността да опитат 4 вида бели и 2 вида червени вина, пристигнали от Виена специално за винената вечер.
Със своите 48 хектара лозя «Кобенцл», която е купена от общината през 1907 г., допринася съществено за подобряването на микроклимата в града. Избата е един от най-големите производители на вино в австрийската столица. Близостта на масивите до Дунава е причина за умерените температури и липсата на силни измръзвания, а вятърът от Дунав отлично ги проветрява.
Годишно избата произвежда до 200 000 бутилки качествено вино. Най-голямата част от лозята са сорт грюнер велтлинер, следван от винер зац, ризлинг и вайсбургундер. Червеното вино отлежава в специални дъбови бъчви, които побират от 2,4 до 4 тона.
Който обича или иска да открие виенското вино, е поканен да посети избата и сам да се убеди. Пътят към «Кобенцл» води през гори, овощни насаждения и лозя до там, където виенската гора докосва града, а въздухът е като самите вина – свеж и наситен с плодов аромат.
 


Тагове: вино, Виена, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg