EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Винарна изба & Енолог за 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Винарна изба & Енолог за 2015

mail09:11 | 08.03.2015прегледи 2428 коментарикоментари 0


Конкурсът "Изба на годината" се организира за първи път в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2015". Право на участие имат само изби, които се представят със свои щандове в Града на виното. Тази година в него участваха осем изби: „Орбелос“, „Орбелия“, „Вила Терес“, „Тодоров“, „Даробас“, „Сопот“, „Дивес Естейт“ и „Едоардо Миролио“.
Критериите за избор на „Изба на годината – Винария 2015“ включват освен архитектурното оформление на винарните, условията за представяне на дионисиевата напитка, наличието на енотека, пътя на виното в самото шато, както и електронното му представяне в интернет пространството.
Призът спечели ВИ „Едоардо Миролио“ заради архитектурното изпълнение, което е реплика на старинен артефакт във вид на спирала, открит в района на Еленово, и хармоничното му съчетаване с околната среда. От друга страна, представянето на продуктите на избата се прави изключително професионално в уютна и предразполагаща за това обстановка, която е част от комплекса, където посетителите могат да се запознаят с процеса на производство на вино и в същото време да прекарат приятни мигове в луксозния хотел, съчетавайки напитките с гурме менюто, предлагано от шеф-готвача на ресторанта.

За четвърта поредна година Националната лозаро-винарска камара провежда конкурс „Енолог на Винария“, в който се състезават български енолози, членове на журито на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария“. Победителят в него се излъчва въз основа на статистически метод, който определя коефициента на корелация на оценките на всеки дегустатор със средната оценка на комисията.

Тази година инж. Божидар Донков бе удостоен с грамота „Енолог на Винария 2015“. Тя му бе връчена от председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

Инж. Божидар Донков е завършил „Технология на виното и високоалкохолните напитки” в Университет по хранителни технологии в Пловдив през 1996 г. Професионалната си кариера започва във „Винпром Дамяница” АД през 1997 г. като технолог. От 2001 г. започва работа в Изпълнителна агенция по лозата и виното – Териториално звено Благоевград, като инспектор, а от 2006 г. е началник на звеното. Към момента е началник на отдел "Контрол в лозаро-винарския сектор" на ИАЛВ. Притежава богат опит като дегустатор и участва в дегустационната комисия на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария” от 2011 г. Заместник-председател е на Централната арбитражна дегустационна комисия към Министерството на земеделието и храните.

Конкурсът „Енолог на Винария“ се провежда от 2012 година. Носители на отличието до момента са: инж. Бойка Стоева – „Винпром Русе“ (2012) и инж. Валери Чулин – „Вини“ – Сливен (2013 и 2014).

 


 


Тагове: енолог, изба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg