EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВиК секторът има само 8 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВиК секторът има само 8 млрд. лв.

mail15:45 | 20.02.2014прегледи 959 коментарикоментари 0


Необходимите средства за ВиК-сектора у нас са с 35-40% по-малко от официално обявените 12.5 млрд. лева и са около 8 млрд. лева, каза Ганчо Хитров, председател на Национален комитет за подобряване водоснабдяването на България. Неправителствената организация, която представлява е съгласна с едва 20% от текстовете на предложената от МРР Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията на България. По думите му в регионалните планове липсват дължините на мрежата, вида на материалите и периода им на експлоатация. Той изрази опасение, че одобрените пластмасови тръби ще доведат до нова криза в системата след 35-40 години, когато ще изтече жизненият им цикъл.
От комитета предлагат нова структура на водоснабдяване в страната. Тя предвижда 28 търговски ВиК-дружества - по едно във всяка област, които да бъдат ръководени от четири ВиК-оператори, които да съвпадат със съществуващите в момента четири басейнови дирекции. Системата да бъде ръководена от национална компания по ВиК, а с финансовите средства да оперира български холдинг по ВиК, който ще контактува с ДКЕВР, предлагат още от организацията. Според Хитров активите на ВиК-дружествата трябва да бъдат прехвърлени на общините или държавата, а не на асоциации, които да избират ВиК-операторите.
Не сме съгласни българското водоснабдяване да бъде давано на концесии, в София се доказа нежизнеспособността на такъв подход, коментира Хитров. По думите му загубите на вода средно за страната са 65 на сто, от които търговските са 10-15%, а останалите са физически. За София процентът е паднал до 58, коментира още той.


Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg